Avokado je postao sve popularniji i naročito ga cene oni koji biju bitku sa viškom kilograma. Njegov egzotičan ukus i hranljivi sastojci čine ga sve omiljenijom namirnicom, ali prepreka je visoka cena.

Ako imate bar malo baštovanskih ambicija, pokušajte da ga odgajite sami.Za to vam je potrebno samo jedno seme, ali nije loše da odvojite i dva-tri i isprobate oba načina sadnje.

Na društvenim mrežama se odavno raširio savet da seme avokada treba potopiti do pola u teglu punu vode. Da bi okruglo seme ostalo da tako pluta, treba zabosti tri čačkalice u sredinu. Kad se drugi kraj čačkalica osloni na ivicu tegle, postigne se idealna ravnoteža.

avokado pusta koren-min.jpg
Youtube / TheKiwiGrower 

Preporuka je da se, prethodno, sa semena skine tanka opna. Tanke pukotine na površini treba izbeći, jer ako baš u njih zabodete čačkalicu, postoji opasnost da se seme raspukne. Postavite teglu na umereno toplo mesto i naoružajte se strpljenjem.

koren avokada.jpg
Youtube / TheKiwiGrower 

Posle osam nedelja, primetićete da se sa donje strane semena razvija koreni sistem, a iz gornje strane izbija izdanak. Sačekajte da se razviju bar dva-tri uska listića pa oprezno zasadite isklijali avokado u zemlju. Koristite uobičajenu mešavinu zemlje za cveće, ali oprezno rukujte izdankom i korenom.

Ovlaš pritisnite zemlju i obilno zalivajte u narednih nekoliko dana. Ne zaboravite da je vaš avokado donedavno živeo u vodi. Zato je očekivano da biljka malo "klone" par dana po presađivanju, ali onda će početi da se oporavlja. Tada proredite zalivanje na uobičajeni tempo.

avokado.jpg
Youtube / TheKiwiGrower 

Mnogi baštovani se koriste i uobičajenim metodom razvijanja izdanka - stavljanjem semena direktno u zemlju. Tada je vreme klijanja nešto duže, ali sadnica može biti daleko naprednija, jer nema perioda "bolovanja" posle presađivanja.

BONUS VIDEO:

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG VOĆNJAKA: Saveti PROFESIONALCA kako da sadite voće u rano proleće (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna