Sigurno je mnogo onih kojima će se dopasti ovo rešenje, jer postoji veliki broj ljubitelja ruža. Moglo bi se čak reći da ne postoji niko ko ih ne voli, ali mu nisu, recimo, omiljeno cveće. Retki su oni koji pred ovim prelepim cvetom ostaju ravnodušni.

Ovaj primer pokazuje kako se mala zelena površina ispred kuće, na kojoj je sada samo travnjak sa niskom živom ogradom, može pretvoriti u živopisan ružičnjak. Prvo od čega mora da se počne jeste živa ograda, koja će biti viša i prilično gusta, kako bismo našu intimnost zaštitili od radoznalih pogleda. Za to je najbolje odabrati grab. 

Zatim  ćemo postaviti uske staze od svetlosivog granita, ali u pravolinijskom rasporedu, jer ruže zahtevaju klasičan stil. Pravilni plato je u sredini, u čijem centru je ruža stablašica u kružnoj rondeli, a do nje četiri su komunikacione staze.

Ružičaste ruže puzavice ukrašavaju svodove. U svom društvu ruže „trpe" samo nekoliko vrsta biljaka: zimzelene i četinarske vrste, pokrivači tla i sivkasto-plavičaste trave. Zato se u ovoj bašti susrećemo sa juniperusom ili klekom piramidalnih formi. 

Oko njih treba posaditi ukrasni luk, da bi sve izgledalo živopisnije. Umesto trave, tu su polegle ruže, pokrivač i tla (sibirski žednjak), ukrasne srebrnaste trave, ali i lavanda. 

Lovor-višnja u saksiji ukrašava vrt, i tokom zime divnim, tamnozelenim listovima, koji izgledaju kao lakirani. U ovoj bašti sve je simetrično, nema travnjaka, a diskretan miris ruža govori da ovim prostorom vlada „kraljica cveća".

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta i PR JKP “Zelenilo – Beograd”

1. Živa ograda od graba (Carpinus), zimi braon listovi, visine 100–125 cm 70 kom.
2. Lavanda, rose cvetovi u julu i avgustu, 50 cm visine 30 kom.
3. Ukrasna trava (Achnatherum), srebrnastih vlati, cveta u julu i avgustu, visine 50–80 cm 6 kom.
4. Ruža stablašica, mnogocvetajuća, punih, zlatno-žutih cvetova, blagog mirisa 5 kom.
5. Ruža puzavica, veoma punih cvetova, prijatnog mirisa, svetloroze cvetovi, često cveta, visine do 2 m 3 kom.
6. Lavanda, plavih cvetova, visine 40 cm, vreme cvetanja u julu i avgustu 42 kom.
7. Polegla ruža, mnogocvetajuća, polupunih cvetova, blagog mirisa, beli cvetovi sa žutim središnjim delom, visine 40–50 cm 25 kom.
8. Kleka (Juniperus), zimzelena, visine do 1 m 4 kom.
9. Sibirski sedum (Sedum hybridum), 10 cm visine, zimzelena biljka, žuti cvetovi od maja do avgusta 32 kom.
10. Ukrasni luk (Allium), ljubičasti cvetovi u obliku lopte na stabljikama visine 1,50 m, vreme cvetanja jun/jul 24 kom.
11. Lovor-višnja (Prunus laurocerasus), zimzelen, 60 cm visine, 1 kom.