U omanjoj bašti koja je izgledala kao da niko ne brine o njoj, zamišljeno je sasvim novo rešenje. Površina od 45 kvadratnih metara, nipošto zanemarljiva, izgleda sada još veća a naročito optički izdužena - tome doprinosi krivudava staze od trave. S obe strane staze rastu razne biljke, ali je drvo likvidambar ono koje zaklanja vidik i daje iluziju veće dubine. Inace, likvidambar je veoma dekorativna vrsta drveta i njegova sadnja se preporučuje i u našim krajevima. Prostor bašte je relativno uzak jer je s jedne strane zid kuće, a s druge živa ograda.

Ovoj bašti poseban šarm daje pajasmin, šiblje krembelih mirisnih cvetova, koji cveta od maja do juna i ima lišće zlatnožute boje. Šib je visok oko dva metra, pa tako predstavlja najvišu i najmoćniju biljku pored stabla likvidambra. Leje su kompaktno popunjene biljkama, gde preovladavaju perene, ali tu su i ruže krem boje cvetova, kao i ukrasne trave i pokrivači tla. Poslednjih godina je nezamislivo da baštu ne krase i šimširi, najčešće kuglasto orezani. Ovde ih ima u dve dimenzije – veći i manji. Izaberite gde ćete sesti i šta ćete posmatrati. Uvek je prijatno sedeti ispod drveta. 

Dragana Tucović-Baranac,
pejzažni arhitekta
JKP "Zelenilo - Beograd"


Kompaktne leje s perenama
LepaiSrecna 

Legenda

1. Virak (Alchemilla mollis), otporna perena somotastih listova, zelenkastožutih cvetova od maja do jula, orezivanje posle cvetanja sprečiće formiranje semena i podstaći rast, 35 kom.
2. Ukrasna trava (Deshampsia cespitosa), kompaktna, visine svega 20-40 cm za manje bašte, svetli, srebrnosmeđi cvetovi od juna do avgusta, 9 kom.
3. Likvidambar (Liquidambar styraciflua „Golden Triasure”), nisko stablo, grane ukrašene plutanim grančicama, rubovi panaširanih listova zlatnožuti, u jesen ih krase crvenkasti tonovi, visina do 5 m, 1 kom.
4. Vilin cvet (Epimedium pinnatum), pokrivač tla koji formira položnice sa zimzelenim lišćem i žutim cvetovima u aprilu  i maju, visine 20-40 cm; da bi biljka cvetala, odsecajte redovno staro lišće, 25 kom.
5. Pajasmin (Philadelphus coronarius „Aureus”), ukrasni žbun visine do 2 m sa zlatnožutim lišćem, krem, mirisni, jednostavni cvetovi od maja do juna, 1 kom.
6. Visoka macina trava (Nepeta manshuriensis „Manshu Blue”), sorta koja je dugo u cvetu od maja do jula, upadljive ljubičaste cvasti, raste na sunčanim i polusenovitim mestima, visina 70-100 cm, 30 kom.
7. Zvezdan (Aster ericoides), uspravno rastuća sorta s belim cvetićima, faza cvetanja od oktobra do novembra, podnosi i sušna staništa, visina 100 cm, 30 kom.
8. Ruža za leju „Kosmos”; otporna, visećeg rasta s punim, krem cvetovima, blagog mirisa, visina 80 cm, 15 kom.
9. Kugle šimšira (Buxus sempervirens) zimzelena biljka koja se oblikuje orezivanjem, potrebno ju je redovno orezivati, na.pimer u maju i u avgustu 1 komad visine 20-25 cm i 2 komada, visine 30-35 cm.
10. Stepska sveća (Eremurus bungei), impozantna, sa žutim cvetnim svećama dužine 40 cm i crvenkastim prašnjacima, visina do 120 cm, mesnat i lomljiv koren zasađen u jesen lako se širi 20 kom, visina do 120 cm, mesnat i lomljiv koren zasađen u jesen lako se širi, 20 kom.

Bela površina: postojeći ukrasni žbun.