Specijalnu nagradu za baštenske detalje na Konkursu za najlepšu baštu u Srbiji 2012. godine dobila je Sanja Petrović iz beogradskog naselja Kotež.
„Ova bašta je odmor za dušu. Svaka biljka me ispunjava i mnogo mi znači. Svakome bih preporučila da uredi svoju okolinu, jer i balkon može biti vrlo lep vrt u kojem je moguće uživati“, napisala je Sanja u prijavi.

Lepa struktura i negovanost bašte porodice Petrović iz Beograda jedan je od razloga što je žiri odlučio da baš ona bude dobitnik Specijalne nagradu za baštenske detalje na prošlogodišnjem Konkursu za najlepšu baštu u Srbiji. Bašta je prilagođena potrebama vlasnika i kao takva pruža zadovoljstvo u satima druženja i opuštanja.

Prednji deo bašte čini dobro negovan travnjak u senci topijarno oblikovanih krošnji, gde se nalazi i udobna ležaljka na kojoj se ukućani na smenu, po dogovoru, odmaraju od svakodnevnih obaveza.

U carstvu zelenila na otvorenom svoje mesto svakog leta pronađu i sobne biljke poput drveta života (Yucca elephantipes) i adama (Alocasia macrorrhiza) na terasi na spratu...

Sanja, koja je pre izvesnog vremena ostala bez posla, zadovoljstvo pronalazi uređujući prostor oko kuće, a u tome joj pomažu ćerka, sin i suprug.
O svojoj bašti naša domaćica se brine već desetak godina.

Na sledećoj strani pročitajte više o detaljima u ovoj negovanoj bašti i pogledajte video snimak.

PageBreak

„Kada sam, kao i mnogo drugih ljudi u poslednje vreme, ostala bez posla, utehu sam pronašla baveći se biljkama, sređujući ovaj prostor. Baštovanstvo me ispunjava. Uglavnom sve poslove oko travnjaka, pa i košenje, ma kako to bilo neobično, obavljam sama. Košenje me odmara. Inače volim prirodu, obožavam ovu moju baštu u kojoj pronalazim mir. Moje omiljene biljke su hortenzije, a volim i četinare...“

Pred kućom je i zanimljiv kotlić s bubnjem od veš-mašine kao ložištem za vatru. Oko tog kotlića u kojem se krčka ukusna hrana često se okuplja društvo. To i neobični sto − panj, kao i stara kola kojima je zamaskiran šaht, ideje su domaćina kuće.

Ova hobi-baštovanka o svemu vodi računa, pa je pažljivo isplanirala i gde će  se šta nalaziti i kako će izgledati.

„Kada sam formirala ovaj krug na sredini travnjaka, imala sam zamisao kako bi trebalo da izgleda i koliko da se širi, jer je prilično blizu kuće. Ali sve je dobro ispalo... Naravno, sve biljke u dvorištu redovno orezujemo i ukla-njamo uvelo lišće. Volim kada je sve sređeno, trudim se da bašta bude         besprekorna, a travnjak podšišan“, dodaje Sanja.

A u bašti mesto su našle i voćke. Kajsija uvek dobro rodi, a Petrovići uživaju i u ukusu trešanja, jabuka i zimskih krušaka. Sanja od svog neprskanog voća sprema zimnicu − džemove, sokove, slatko...

Tekst: Marija Jakob i Slađana Milosavljević

LepaiSrecna Bašta u beogradskom naselju Kotež predstavlja pravu oazu mira - na konkursu za najlepšu baštu u Srbiji koji je održan 2012. godine nagradu za nju je dobila Sanja Petrović.