Iako mala, ova bašta na padini veoma je vešto terasirana i funkcionalno izdeljena na celine. Visinske razlike su rešene adekvatnim kosinama, koje iz donjeg dela bašte izgledaju kao predivne slike. Izbor biljaka je potpuno u skladu sa okolnim pejzažem i vegetacijom, a stepen održavanja i nege je na zavidnom nivou, procenila je predsednica žirija Konkursa za najlepšu baštu, pejzažni arhitekta Slađana Milosavljević, obilazeći baštu Zorana Zelenovića iz Banje Koviljace.

Svi ti razlozi bili su dovoljni da ova prelepa bašta zasluženo osvoji treće mesto na Konkursu magazina „Moja lepa bašta” 2012. godine.

„Moja bašta je nastala na maloj površini, ali su u njoj našle utočište tuje, šimširi, ukrasne trave, ruže stablašice i mnoge druge sorte. Mislim da sam maksimalno iskoristio prostor oko kuće, čak mi se ponekad čini da imam i previše biljaka, ali šta ću, kad volim”, priča oduševljeno naš domaćin, četrdeset četvorogodišnji hobi-baštovan.

Zoran radi kao kuvar u obližnjoj Specijalnoj bolnici Banja Koviljača, a boravak u prirodi koristi da skrene misli, da se opusti i ispuni energijom.
„Provodim dosta vremena sređujuci ovaj vrt, uživam u prirodi, pretpostavljam da me vodi sklonost ka lepom... Baštu sređujem dvadesetak godina, deo po deo, ali se trudim da u njoj sve bude povezano s prirodom”, kaže on.

Poslednjih godina najviše posla ima u proleće i na jesen, a u međuvremenu samo održava postojeće stanje. Najzahtevniji su košenje, šišanje šimšira i orezivanje ruža stablašica (ne propustite da pogledate galeriju slika ispod video snimka). S obzirom na konfiguraciju zemljišta koje je funkcionalno nivelisano, kosačica i trimer su minijaturni. U bašti je Zoran sve sam napravio. Ponešto je pronašao na otpadu, nešto u obližnjoj šumi i okolnim baštama, i - od panjeva čudnih oblika, zanimljivog kamenja i žice nastali su mnogobrojni ukrasi u dvorištu.

„Volim detalje i volim svojim rukama da nešto napravim. Fontanu pored letnjikovca povezao sam sa izvorom i tako iskoristio prirodni resurs. Letnjikovac sam takođe sam osmislio i nabavio materijal, a napravio sam ga uz pomoć svojih prijatelja. Naučio sam čak i da varim, jer me je već bilo sramota da stalno zapitkujem druga kako se to radi! Sad nam je taj letnjikovac mesto na kojem provodimo najviše vremena, porodično ili s prijateljima. Još kad raspalimo roštilj... Tada svi uživaju."

Tekst: Marija Jakob i Slađana Milosavljević 

LepaiSrecna Visinske razlike u bašti iz Banje Koviljače, koja je 2012. godine osvojila treće mesto na Konkursu za najlepšu baštu Srbije, rešene su adekvatnim kosinama, koje iz donjeg dela bašte izgledaju kao slike... Zoran Zelenović joj poklanja svakodnevnu pažnju.