Poštovana redakcijo,

Imam terasu na istočnoj strani gde je dnevno jedva 2-3 sata sunca. Možete li mi preporučiti biljke koje uspevaju na senovitom mestu? 

Hvala

Postoji veliki izbor biljaka koje uspevaju u ovakvim specifičnim uslovima u pogledu svetlosti. Od sezonskih preporučujemo vam begonije (Begonia semperflorens) raznih boja cvetova, ali birajte one tamnocrvenog lišća koje su otpornije i bujnije. Još jedan ljubitelj senke je lepi jova (Impatiens sp.), kao i spomenak (Myosotis sp.). 

Osim sezonskog rasada, koji morate iznova menjati svake godine, postoje i perenske vrste (višegodišnje biljke) za one koji vole zelenilo, a nisu skloni stalnom angažovanju oko biljaka. Od višegodišnjih biljaka, senku odlično podnose i obilno u njoj cvetaju hortenzija (koja zahteva i nešto veće posude), đurđevak i minđušica. Potrebno je da povremeno i prihranjujete ove biljke, bilo zalivajući ih bilo prskajući rastvorom preko lista. Od aprila do septembra dobro je da ih đubrite jedanput nedeljno i to đubrivima s većim procentom fosfora i kalijuma, jer su oni glavni pokretači intenzivnog cvetanja vaših biljaka.

Suzana Kljajić,
dipl. inž. poljoprivrede