U vreme baroka šimšir je zauzimao posebno mesto u kraljevskim parkovima.  I danas se ubraja u najomiljenije zimzelene biljke koje se mogu aranžirati ispred vrata, na terasi ili u bašti. Neobično šarolik rod ima više od 250 različitih vrsta i sorti. Ali oprez: šimšir je vrlo otrovan! Ipak, do sada nisu poznati teži oblici trovanja ljudi. Godinama, čak i vekovima, bio je otporan na uobičajene štetočine. Ali ima već dve godine kako se to promenilo.

Dva naročito uporna parazita otežavaju uveliko život kako šimširu tako i njegovim ljubiteljima: Diaphania perspec talis – mali leptir iz istočne Azije, čije gusenice napadaju šimšir s unutrašnje strane, i gljivica Cylindrocladium buxicola, odgovorna za izumiranje šimšira.  Na pitanja  o ovoj lepoj i nežnoj biljci  odgovara Slađana Milosavljević, dipl. pejz. arhitekta.

Koja vam je sorta šimšira omiljena?
Mnoge, ali bih izdvojila niskorastući Buxus semper virens „Suffruticosa”, poznat i kao „mercedes” među šimširima. Izuzetan je za oblikovanje baroknih figura.

Šta vas fascinira u umetnosti oblikovanja šimšira?
Oni se u svako godišnje doba prikazuju s najlepše strane! Pored toga ornamenti i barokne bašte imaju dugu tradiciju. Mali primer: Iz 8. veka potiču crteži Solomonovog čvora sa četiri ukrštanja. Taj čvor nema ni početak ni kraj i simbol je neprolazne ljubavi („čvor ljubavi“). To je fascinirajuće!

Na šta treba posebno obratiti pažnju prilikom kupovine šimšira?
Materijal mora da bude zdrav, tj. da izgleda zdravo i da odaberete adekvatnu sortu. Ali ovo potonje teži je zadatak za laike. Zbog toga je najbolje da se posavetujete sa stručnjakom u rasadniku. Dalje, treba da pazite na kojem ćete mestu zasaditi šimšir: kao živu ogradu ili za oblikovanje u neobične figure, jer za to nije pogodna svaka sorta.

Šta je važno pri orezivanju?
Alat za orezivanje - bilo da su posredi makaze na baterije, bilo ručne makaze - mora da bude oštar! U suprotnom listove ćete samo izgnječiti, što može da dovede do tamnjenja ivica

Može li šimšir da se razmnožava reznicama?
Da, optimalna je dvogodišnja grančica, jer je zrela, a kora joj još nije odrvenela. Reznice dužine oko 10 cm zabodite jednu do druge u žardinjeru. Dve godine redovno odsecajte vrhove izdanaka. Potom ožiljene reznice zasadite.

Kako da se šimšir oseća dobro u saksiji ili žardinjeri?
Treba da obratite pažnju na sledeće: presađujte biljke svake dve-tri godine. Isto tako biljku je potrebno da redovno prihranjujete i zalivate. I to su važne mere u nezi. Mnogi kažu da je šimširu potrebno malo nege, ali to nije tačno! I šimšir traži izvesnu dozu pažnje!