Poštovana redakcijo,

Redovno čitam časopis „Moja lepa bašta" i veoma sam zadovoljna sadržajem. Molim vas da mi pomognete oko uređenja bašte. U delu okućnice površine 7 ari nalazi se 13 stabala kajsija, dva lešnika, četiri jabuke, tri višnje, glog, crvene i crne ribizle, kupine i maline. Do puta su posađene kleke i nekoliko ruža puzavica. Tu su još i hortenzije, božur, kandilica, hrizanteme, ladolež, kadifice, lale... Volela bih da postojeće biljke budu ukomponovane u novi izgled bašte. Želim da napravim venjak od vinove loze, da imam više ruža. Obožavam i četinare. Volela bih da imam i višegodišnje cvetnice koje nisu zahtevne za negu, začinsko bilje... Verujem da ću uz vašu pomoć urediti svoju baštu.

Unapred zahvalna, Verica Paunović, Čačak

Draga Verice,

Pokušala sam da Vam pomognem oko uređenja bašte do koje Vam je očigledno veoma stalo i koja Vam predstavlja pravo zadovoljstvo, iako je posećujete samo vikendom. Ono što se uočava na prvi pogled svakako je voćnjak koji dominira tim prostorom, a ono što ste Vi od mene tražili prilično je teško ukomponovati.

Takozvani koristan vrt, u koji spadaju voćnjak i povrtnjak, jesu delovi vrta koji, prema pravilima pejzažne arhitekture, treba da bude odvojen od dela u kojem se odmara i uživa. Kako je prostor za ovaj drugi deo skučen, pokušala sam da to rešim na sledeći način.

Prvo, lepo bi delovala ograda oko kuće od zimzelenog šiblja (lovorvišnje i vatrenog trna), a u prednjem, ulaznom delu bila bi lepa ruža puzavica preko ograde, pošto je to očigledno Vaš cvet, pa dominira u vrtu. Pored toga, kao što Vam je poznato, njeno održavanje je jednostavno. Kod ulaza u kuću, na lepo negovanom travnjaku, bila bi interesantna fontanica s lukovicama unaokolo.

Odmah do nje postavite pergolu s vinovom lozom i sigurna sam da ćete najčešće tu provoditi vreme u letnjim mesecima. U prvom delu, iza kuće, trebalo bi da formirate male leje sa začinskim biljem, da bi Vam bile blizu ulaza u kuću. Prostor za odmor, u odnosu na koristan vrt, odvojila sam Vam četinarima, šibljem i višegodišnjim cvećem (perenama). Tu Vam je predviđen roštilj, ali i česma.

Na pitanja odgovara: Dragana Tucović-Baranac, dipl. pejz. arh.

Legenda:

Četinarsko drveće
1. Picea omorica (omorika)
2. Picea pungens glauca (srebrna smrča)
3. Chamaecyparis lawsoniana (pačempres)
4. Abies concolor (dugoigličasta jela)
Lišćarsko drveće
5. Tilia argentea (srebrnolisna lipa)
6. Prunus pissardii „atropurpurea”(crvenolisna šljiva)
Četinarsko šiblje
7. Juniperus horizontalis (polegli juniperus)
Zimzeleno šiblje
8. Pyracantha coccinea (vatreni trn)
9. Prunus laurocerasus (lovor-višnja)
Lišćarsko šiblje
10. Berberis thunbergii „atropurpurea” (crvenolisni berberis)
11. Hibiscus syriacus (sirijska ruža)
14. Viburnum opulus (udika)
Puzavice
Rp - ruže puzavice
V.L. - vinova loza
Z.B.- začinsko bilje
Cveće - R ruže, P perene.