Svojim raznovrsnim, upadljivim i šarenim cvetovima jagorčevina unosi mnogo pozitivnog raspoloženja u zimsko sivilo. Ona je prethodnica nove sezone i tako opravdava nazuv: „Primula“ zapravo znači „prva“!

Jastučasta jagorčevina (Primula acaulis) ubraja se u svakako najprodavanije biljke u ovom periodu. Ne postavlja se pitanje zbog čega je ona tako omiljena: boje njenih cvetova privlače poglede kao magnet. Ukoliko se cvetovi pogledaju pažljivije, uvek se otkriju nove kombinacije boja sa interesantnim prelazima. Retko se sve završi kupovinom samo jednog primerka!

Puna jagorčevina, čiji cvetovi podsećaju na sitne ružice, od februara obogaćuje izbor. Još pre nekoliko godina ova vrsta je tretirana kao posebno atraktivna i retka, a sada sorte u žutoj, beloj, narandžastoj, crvenoj i plavoj boji doživljavaju (i bukvalno) svoj procvat. Guste i pune cvetove romantičnog izgleda treba predstaviti na odgovarajući način: na dobro vidljivom mestu, ušuškane u meku mahovi okružene vencem od vrbovih grana ili u kombinaciji sa lisnodekorativnim biljkama kao što su bršljan i ukrasne trave, postaju atrakcija.

Jagorčevina (Primula elatior) je upadljiva, jer se njeni cvetovi nalaze na stabljikama visokim oko deset centimetara. I loptasta jagorčevina (Primula denticulata) otvara svoje cvetne lopte na visini. Ne samo u saksiji već i u bašti, ova jagorčevina je lep vesnik proleća.

Ljutić (Primula aurikula) zauzima posebno mesto. U Engleskoj zaljubljenici u ovu biljku obavezno je predstavljaju na izložbama cveća i uvek biva nagrađena. Ko je zainteresovan za uzgajanje ljutića, trebalo bi da počne sa otpornim baštenskim vrstama.

Nega jagorčevine je jednostavna. Važno je uklanjanje precvetalih delova. Tako novi pupoljci dobijaju dovoljno mesta da se razviju. Treba uklanjati i oštećene listove. Nemojte dozvoliti da busen bude suv, ali ni da biljke konstantno budu u vlazi. Najbolje je da zemlja uvek bude umereno vlažna. to će vam lakše poći za rukom u većim saksijama nego u malim plastičnim saksijicama. Napolju, na svežem vazduhu, osećaju se najbolje, a blagi mraz im ne šteti. Cvetove treba noću zaštititi novinskim papirom. Ukoliko preti opasnost od dugih i jakih mrazeva, unesite biljke na hladno zaštićeno mesto.

Pažnja: biljke iz toplih cvećara u posebno su osetljive na drastičnu promenu temperature!
Savet: Jastučasta jagorčevina je perena i posle cvetanja može se presaditi u baštu.