Neprijatan miris iz kante za đubre lako možete neutralisati uz nekoliko domaćih trikova – stavite sodu bikarbonu, limunovu koru ili nekoliko kapi eteričnog ulja na dno kante. Redovno čišćenje i pravilan izbor kese za đubre takođe igraju ključnu ulogu.
Neprijatni mirisi? Rešenje vam je već u kuhinji
Miris iz kante za đubre ume da se proširi celim stanom, naročito leti. Umesto da se oslanjate samo na kupovne osveživače, mnoge domaćice koriste proverene domaće trikove koji su jednostavni, jeftini i efikasni.
1. Soda bikarbona – neprijatelj neprijatnih mirisa
Soda bikarbona je prirodni neutralizator mirisa. Pospite kašiku-dve na dno kante pre nego što stavite kesu. Možete je i povremeno posuti direktno u đubre, naročito ako bacate ostatke hrane.
2. Limunova ili narandžina kora
Citrusne kore ne samo da daju prijatan miris već i imaju blago antibakterijsko dejstvo. Stavite par kora na dno kante ili ih pomešajte sa sodom bikarbonom.
3. Eterična ulja
Par kapi eteričnog ulja lavande, limunske trave ili eukaliptusa na vatu ili papirno ubrus stavljen na dno kante može neutralisati neprijatne mirise danima.
4. Stari novinski papir
Iskusne domaćice često stave nekoliko slojeva novina na dno kante. One upijaju tečnost i sprečavaju širenje smrada, naročito ako se pomiješaju sa sodom bikarbonom.
5. Redovno pranje i sušenje
I najskuplje kese neće pomoći ako se kanta ne pere redovno. Operite je jednom nedeljno toplom vodom i sirćetom, a zatim ostavite da se potpuno osuši pre nego što stavite novu kesu.
Bonus savet: Koristite kese sa zatvaranjem i menjajte ih čim primetite vlagu ili miris, a ostatke hrane zamotajte u papir pre bacanja – ovo posebno pomaže leti kada bakterije brže rastu.
BONUS VIDEO: