Ako vam je potreban brz zaklon od neželjenih pogleda, ukras za neki ružan zid ili dekoracija za neuglednu ogradu, jednogodišnje puzavice su pravi izbor.

Njih čak možete da posejete i u žardinjere na točkovima, pa da ih "šetate" po dvorištu u zavisnosti od toga gde postavljate stočić i fotelje za uživanje. Možete da njima dekorišete šatorčić za igru svojih mališana, ali i da ukrasite paviljone i letnjikovce.

Omiljen cvet u Srbiji je dragoljub, a njegove vreže se vrlo brzo šire i mogu da prekriju ne samo vertikalne oslonce već i da kamufliraju neke neugledne delove dvorišta. On odbija i štetočine kao i biljne vaši, tako da se može posejati i sa povrćem i voćem. Ima više sorti, a ako odaberete pravu puzavicu, može da poraste i do tri metra. Prihranjujte ga jednom mesečno.

Predivna puzavica je "crnooka Suzana", koja lepo izgleda i kad se pusti da pada iz žardinjera na prozoru. Za zaklon, idealno je posaditi po nekoliko biljaka u u veće saksije i postaviti rešetku da se osloni. Porašće do dva metra, ali takvom brzinom da ćete ostati u šoku. U idealnim uslovima može se videti razlika u rastu biljke od ujutru do uveče! Treba joj toplo, osunčano mesto bez vetra i redovno zalivanje. Prihranjuje se jednom nedeljno.

Zvonasta loza, kobea može da poraste čak i do pet metara, a cvetaće vam od jula do oktobra. Treba joj velika saksija, redovno zalivanje i dobro dreniranu zemlju. Možete je sačuvati preko zime ako je orežete na visinu od oko 20 cm i unesete na toplo.

 Izvor: Lepa&Srećna