Merkur postaje retrogradan 14. oktobra 2020. godine u znaku Škorpije i vraća se u direktan hod 3. novembra u znaku Vage.

Od svih lutajućih i sanjarskih putovanja retrogradnogMerkura na koje smo navikli, njegovo putovanje kroz znak Škorpije je jedinstveno i simetrično.

Merkur tokom svoje retrogradne faze u Škorpiji kreira i vrlo teške aspekte kao što je opozicija sa Uranom u Biku. Uz dva puna Meseca, neće biti lako.

Kvadrat i opozicija su snažni i napeti aspekti, pa će zato pritisak biti duplo veću tokom ovog retrogradnog putovanja ove moćne planete. Uspećete da se oslobodite iluzija, napetosti i rizika ako unutar sebe pronađete mir, smanjite stres i zatražite pomoć kada vam zatreba.

Saturn se odnosi na ograničenja, kašnjenja, granice, strukturu i dugoročno planiranje. Budući da je Saturn uzvišen i dostojanstven u Jarcu i Vagi, astrolozi objašnjavaju da će svi izazovi koji nam se događaju u ovo vreme biti za naše najviše dobro.

Merkur tokom ove retrogradnosti ponavlja dva veoma teška aspekta, praveći tri kvadrata Saturnu u Jarcu iz Vage i tri opozicije Uranu u Biku iz Škorpije. Kvadrat i opozicija su stresni aspekti, a ponavljanje će značajno povećati pritisak koji se oseća tokom ove retrogradnosti. Biće važno smanjiti stres, usredsrediti se na brigu o sebi i tražiti pomoć kada vam zatreba.

Budući da Merkur pravi poslednja dva kvadrata do Saturna dok miruje (1. novembra u retrogradnom kretanju i 6. novembra u direktnom kretanju), ovo će prilično povećati pritisak.

VELIKI MESEČNI HOROSKOP ZA OKTOBAR 2020: Strelac se vraća u ljubavnu prošlost, za Ribe su opasne brze odluke

Srećom, aspekt se nalazi u granicama Venere, čarobne planete ljubavi i obilja. Dobra energija Venere daje nam milost i lkjubav preko partnera, prijatelja ili društvenih kontakata.

Takođe, s obzirom da Jupiter vlada trećom dekadom Vage, možda ćemo uspeti da obezbedimo više prostora za opuštanje i odmor od sukoba nego inače kada je vreme retrogradnog Merkura.

Zajedno, ovo može pomoći da donekle ublažimo udarac, ali na kraju ćemo ipak morati da prihvatimo barem deo Saturnovih zahteva za naporan rad, kašnjenja, ograničenja i prilagodimo naše granice, strukture i dugoročne planove u skladu s tim.

Drugi aspekt koji Merkur ponavlja tokom ove retrogradne faze su tri suprotnosti Uranu, planeti tehnologije.