Merkur je u retrogradnom hodu od 10. septembra do 2. oktobra i kreće unazad iz znaka Vage, da bi se nakratko vratio u znak Device (23. septembar, gde će ostati do kraja retrogradnosti i zadržati se do 11. oktobra).

Mesečeve mene imaju snažan uticaj na naše ponašanje, pa često osećamo nervozu i razdražljivost, a lunarni kalendar ima uticaj na sve segmente našeg života. Tako u odnosu na period punog Meseca možemo da planiramo mnoge svoje aktivnosti, od poslovnih odluka, emotivnih početaka, putovanja, iskrenih razgovora. Jesenji pun Mesec pojaviće se 10. septembra, a astrolozi savetuju da odložimo sve planove i donošenje odluka zbog jake retrogradnosti. Posebno će biti pogođena sledeća tri znaka Zodijaka: Bliznaci, Devica i Riba.

Stručnjaci savetuju da ovaj nalet energije iskoristimo na najpozitivniji način, i da se posebno okrenemo zdravlju. Takođe, ovo je vreme da se oslobodimo svih prepreka za rast i napredak. Najbolja motivaciona rečenica za ovaj zadatak je "neka ode sve što mi ne pripada"

Astrolozi savetuju da večeras pripremite Mesečevu vodu i isprobate ritual za privlačenje zdravlja, lepote i novca. Pola litre, filtrirane vode sipajte u čistu teglu i ostavite je preko noći na prozoru ili terasi tako da bude izložena Mesečevoj svetlosti. Kada se probudite uzmite nekoliko gutljaja, pijuckajte je, s vremena na vreme, tokom dana i pritom intenzivno razmišljajte o svojim zdravim životnim navikama. Ako želite da je koristite za negu lepote, sipajte je u bočicu sa raspršivačem i tokom dana, povremeno, njome ovlažite lice i ruke.

Šta još treba da uradite u noći punog Meseca?

Opuštajuća kupka uz eterično ulje može pomoći da se oslobodite negativnih misli i osećanja. Prema verovanju, važno je i da u noći punog Meseca budete zahvalni, iako je imate probleme.

Astrolozi savetuju i da je pun Mesec vreme kada treba da se posvetite svom izgledu. Ukoliko vam je vreme za frizera, ošišajte se upravo kada je pun Mesec. Veruje se da će u tom slučaju kosa brže da raste i bude zdravija. 

Pogledajte i kad je pun, kad mlad Mesec, a kad prva i poslednja četvrt do kraja 2022. godine

Septembar

Pun Mesec (uštap) 10. septembar u 11.59č.
Poslednja četvrt 17. septembar u 23.52č.
Mlad Mesec (mladina) 25. septembar u 23.54č.

Oktobar

Prva četvrt 3. oktobar u 02.14č.
Pun Mesec (uštap) 9. oktobar u 22.54č.
Poslednja četvrt 17. oktobar u 19.15č.
Mlad Mesec (mladina) 25. oktobar u 12.48č.

Novembar

Prva četvrt 1. novembar u 07.37č.
Pun mesec (uštap) 8. novembar u 12.02č.
Mesec četvrt 16. novembar u 14.27č.
Mlad Mesec (mladina) 23. novembar u 23.57č.
Prva četvrt 30. u 15.36č.

Decembar

Pun Mesec (uštap) 8. decembar u 05.08č.
Poslednja četvrt 16. decembar u 09.56č.
Mlad Mesec (mladina) 23. decembar u 11.16č.
Prva četvrt 30. decembar u 02.20č.

Izvor: Lepa&Srećna