Ako zavirite na korisničke naloge na društvenim mrežama vezanih uz dizajn enterijera, gotovo ćete uvek naići na neverovatno popularne sukulente ili sukulentne biljke. Jednako su tako nezaobilazni u našim cvećarama i prodavnicama koje prodaju predmete za uređenje doma, a sudeći prema pomami za njima, prodaja itekako cveta. Vrlo ih je lako održavati pa će bez problema preživeti i u domovima onih koji nemaju "zelene prste". Iako naizgled jednostavni, sukulenti u sebi kriju pregršt tajni zbog kojih su još čarobniji.

PROČITAJTE JOŠ: CRVENO CVEĆE PRIVLAČI LJUBAV: crvena krasula pagoda je najlepša sukulenta u domu (CRASSULA CAPITELLA + SAVETI)

1. Potiču iz vrućih prostora Afrike i Meksika

Iako se danas mogu naći širom sveta, sukulenti originalno potiču iz suvih i vrućih prostora Afrike i Meksika. Suvo tlo na tamošnjim prostorima presudno je za njihov rast i razvoj, a samim tim ni na našim prostorima im nije potrebna velika količina vode pa su to biljke koje mogu preživeti u suvim i vrućim prostorijama. Dovoljno ih je zalivati jednom nedeljno. Odlična vest, zar ne? 

2. Neobično ime dobili su prema svojim listovima

Ako ste se pitali odakle potiče njihovo neobično ime, odgovor se krije u latinskom jeziku. Latinska reč sucus označava sokove koji se nalaze u njihovim listovima. Upravo je to razlog zbog kojeg mogu preživeti u ekstremno suvim i vrućim uslovima. Mnogi od njih na površini lista imaju i voštani sloj, što im pomaže u dužem zadržavanju vlage. 

3. Aloe vera i božićni kaktus takođe su sukulenti

Kaktusi, agave, orhideje, aloe vera... Sukulenti se mogu naći u čak šezdeset različitih porodica biljaka. Često mnogi sukulente zamenjuju za kaktuse. Iako kaktusi jesu sukulenti, nisu svi sukulenti kaktusi pa treba biti oprezan pri njihovom imenovanju. No bez obzira na tu dilemu, to su biljke koje će pružiti celu lepezu mogućnosti dekoracije, ali i primene u zdravlju. Svakako, tu prednjači aloe vera koju je koristila i sama Kleopatra. Dovoljno je odrezati jedan njen list, a sokovi iz nje delovaće na bore, strije, akne i u isto vreme hidrirati kožu. 

Kliknite OVDE da pročitate kako se razmnožavaju sukulenti!

PageBreak

4. Vrlo se lako razmnožavaju

Ako ste kod nekoga od svojih poznanika ili prijatelja naišli na sukulente u koje ste se zaljubili na prvi pogled, dobra je vest da ih vrlo lako možete preneti i kod sebe. Naime, dovoljno je uzeti vršnu reznicu i preneti je na mesto u kojem biste je voleli uzgojiti. Pritom imajte na umu da je list sukulenta prepun vode pa je rez potrebno umočiti u ugljenu prašinu kako bi "rana" što brže zacelila i kako bi se sprečilo truljenje biljke.

Nakon toga na desetak dana možete zaboraviti na njih jer im toliko treba da se rez osuši, a potom ih posadite u teglu koja će sadržati kombinaciju zemlje i suvog peska. U međuvremenu ih nipošto nemojte stavljati u vodu kao što je to često slučaj s ostalim biljkama pre sadnje. 

PROČITAJTE JOŠ: Čuvarkuća, sedum, aloja, agava: najlepše sukulente koje ćete i vi voleti (FOTO)

5. Od sukulenata se može izrađivati nakit 

Da, dobro ste pročitali! S obzirom na to da ove biljke zahtevaju vrlo malo pažnje i vode, pre nekoliko godina američka cvećarka Susan MekLiri osmislila je jedinstvenu ideju izrade minimalističkog nakita od kanapa, metala i sukulenata. Ovaj nakit možete bez problema nositi i do nekoliko nedelja (jer toliko dugo listovi zadržavaju vodu u sebi), čime ćete nesumnjivo privući poglede i podstaknuti zanimljive rasprave. 

6. Razmena iskustva na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama aktuelne su i grupe posvećene ljubiteljima sukulenata poput Succulents and Sunshine koja broji više od 26.000 članova, gde se mogu razmenjivati podaci i ideje o uzgoju sukulenta i dekoraciji doma uz pomoć ove jedinstvene vrste biljaka. Ako želite znati još više o njima, ovakve su grupe idealna mesta za to.

Tekst: T.B.

Izvor: Zadovoljna