- Sastojci:
- 10 kg crvene paprike
- 3 velika plava patlidžana
- 5 dcl ulja
- so (po želji)
- 1 velika kašika šećera
Postupak:
Papriku ispecite u rerni i odmah nakon pečenja je stavite u plastične vrećice na par minuta kako bi omekšala (što će olakšati guljenje kore). Kad se malo ohladi svaku papriku ogulite i očistite od semenki, te ih složite u veliku cediljku ili mrežastu kompaktnu podlogu izdignutu od površine kako bi se što bolje iscedile (najmanje su potrebna 3 sata za ceđenje).
Patlidžane pecite u rerni, potom ih na isti način kao paprike zadržite kratko u vrećici i potom ogulite, te ostavite da se cede. Isceđene paprike i patlidžae sameljite ručnim aparatom za mlevenje mesa, te sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.
U međuvremenu dok se ajvar kuva, potrebno je pripremiti tegle. Čiste tegle zagrejte u rerni na 50 stepeni i u njih prespite ajvar dok je još topao. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem, te posložite u kutiju i prekrijte sa stoljnjakom i ćebetom. Ostavite ih prekrivene da se postepeno hlade 24 sata, te ih potom sklonite na hladno i mračno mesto.
Izvor: Zadovoljna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka