Devet od deset žena ima manjak folne kiseline, tako bar pokazuju istraživanja sprovedena na Univerzitetu u Sautemptonu. Telo tada šalje jasne signale koje ne bi trebalo ignorisati.
Folna kiselina (poznata i kao vitamin B9) u organizmu ima mnoge važne funkcije. Odgovorna je za pravilno funkcionisanje nervnog, imunološkog i krvnog sistema, kao i brojni drugi vitamini i minerali.
Odraslom čoveku dnevno je potrebno 200 mikrograma folne kiseline, a trudnice bi trebalo da unose najmanje duplo veću dozu. Stručnjaci iz Velike Britanije ističu da folna kiselina podržava proizvodnju zdravih ćelija i genetskog materijala. Zbog toga njen nedostatak u prvim nedeljama trudnoće može dovesti do ozbiljnih anomalija, koje godišnje pogađaju više od 1000 dece.
Međutim, nedostatak folne kiseline mogu imati i starije osobe, gojazne osobe, kao i one koje pate od oboljenja creva i bubrega, depresije, malignih tumora, dijabetesa tipa 1 i 2.
Problemi sa folnom kiselinom mogu nastati, između ostalog, usled upotrebe određenih lekova (npr. nesteroidnih antiinflamatornih lekova, antibiotika, lekova protiv epilepsije ili kontraceptiva), ali i zbog pušenja.
Evo simptoma nedostatka folne kiseline:
- Pad imuniteta,
- Pospanost,
- Hronični umor,
- Glavobolje,
- Lupanje srca,
- Trnci i utrnulost ruku,
- Problemi sa pamćenjem,
- Smanjena koncentracija,
- Lošije raspoloženje.
Kako nadoknaditi folnu kiselinu?
Dijetetičarka Frenki Filips je u razgovoru za "SurreyLive" istakla da je folat ključan sastojak mnogih važnih procesa u organizmu. Napomenula je da postoji jednostavan način za redovno nadoknađivanje njegovog nedostatka.
"Čaša 100% pomorandžinog soka zapremine 150 ml poznat je izvor folne kiseline. To je praktičan i pristupačan način da zadovoljite dnevne potrebe za ovim hranljivim sastojkom“, naglašava dijetetičarka.
Filips savetuje da se u svakodnevnu ishranu uključe namirnice i napici bogati folnom kiselinom. Pored soka od pomorandže, preporučuje konzumiranje lisnatog povrća, poput spanaća, kelja i brokolija. Uz obroke možete dodati mahunarke, kao što su grašak, sočivo, leblebije i pasulj.
„Na primer, samo jedna šolja kuvanog sočiva sadrži 90% dnevnih potreba za folnom kiselinom. Mahunarke su takođe bogate proteinima, vlaknima i antioksidantima“, naglašava Frenki. Pročitajte i
BONUS VIDEO: