26 godina su me ubeđivali da patim od ženskih problema: Glumici pogrešili dijagnozu, od bolova se onesvestila

Glumica, pevačica i masažni terapeut, Niki Jarnel, trpeći užasne bolove je čekala 26 godina na pravu dijagnozu.

Printscreen/Instagram/nikki.yarnell

Kad kažemo "ženski problemi", mislimo da propratne simptome ciklusa - bolove, nadutost, grčeve u stomaku, glavobolju, nervozu... Većina žena će se složiti da, ako nema baš sve navedene simptome, ono je bar većina muči tokom "onih dana"... A nekada ovi simptomi mogu da maskiraju nešto drugo, pa i ozbiljnu bolest kao što je endometrioza.

Svoju ispovest o tome kako je 26 godina trpela strašne muke zbog "ženkih problema" (kako su joj lekari govorili), a za koje će se ispostaviti da su nešto sasvim drugo, ispričala je za YourTango glumica, pevačica i masažni terapeut, Niki Jarnel. 

"Želim da pomognem drugima da izbegnu godine bola, pogrešnih dijagnoza i nepotrebnih pregleda", napisala je i svojoj ispovesti. 

"Dok sam se približavala četrdesetoj, često sam umela da pomislim koliko život može da bude nepredvidiv i iznenađujuće lep. Nikada nisam mogla da zamislim da ću kao glumica, pevačica i terapeutkinja za masažu, javno govoriti o svom iskustvu sa endometriozom, bolešću kod koje se tkivo materice pojavljuje van nje, uzrokujući jak bol u karlici i druge neprijatne simptome."

"Od svoje prve menstruacije, sa dvanaest godina, patila sam od ove bolesti — a trebalo je skoro 26 godina da konačno dobijem pravu dijagnozu i odgovarajuće lečenje. Prošle godine sam konačno operisana, što mi uliva nadu da ću konačno imati kvalitetniji, možda i duži život. Svoju priču delim kao deo borbe, kako bih pomogla drugima da izbegnu godine bola, pogrešne dijagnoze i nepotrebne procedure", napisala je Niki.

"Prva menstruacija bila je izuzetno bolna, imala sam mučninu i jaku slabost. Kao i mnoge druge devojke, mislila sam da su grčevi normalni i prihvatila se lekova protiv bolova. Godinama sam tražila 'čarobni koktel' koji bi ublažio bolove, ali lekovi su pomagali samo delimično. Najgore iskustvo doživela sam tokom prve godine fakulteta, kada sam se onesvestila u tuš kabini zbog bolova."

"Tokom godina, posećivala sam brojne ginekologe, ali niko nije uspeo da mi pomogne. Tokom zime u mojim kasnim tridesetim imala sam ciklus na svake dve nedelje, uz ciste na oba jajnika. Bilo je jasno da nešto nije u redu, ali odgovora nije bilo. Tek kada sam srela koleginicu iz predstave, a koja je patila od sličnih simptoma, i koja mi je pomenula endometriozu, počela sam da razmatram mogućnost da i ja imam istu dijagnozu.

Napokon sam odlučila da potražim stručnjaka. Nakon brojnih pregleda i testova, utvrđeno je da pored cisti imam i fibroide, a gotovo sigurno i endometriozu. Operacija je bila nužna i zahvaljujući njoj, moj oporavak je bio uspešan", rekla je Niki.

"Danas, godinu dana kasnije, osećam se mnogo bolje. Bolovi su smanjeni, simptomi gotovo nestali, a moj kvalitet života se značajno poboljšao. Kroz svoju priču želim da ohrabrim sve žene koje se bore sa ovom bolešću da nisu same — i da postoji nada za kvalitetniji život", zaključila je. 

Šta je endometrioza?

Endometrioza je abnormalni rast ćelija sličnih onih koje se razvijaju u uterusu, ali na mestima koje su izvan njega. Najčešće se nalaze na drugim organima, na primer, na jajnicima. Tačan uzrok endometrioze nije poznat, a kod mnogih žena ne prouzrokuje nikakve tegobe. 

Profimedia 

Bol se može javiti pre, u toku ili posle menstruacije pa žene nisu uvek sigurne da li je reč samo o menstrualnim grčevima. Međutim, oni obično prolaze ako pacijentkinja popije odgovarajući analgetik dok kod endometrioze to obično nije slučaj.

Prve tegobe se mogu javiti već sa prvom menstruacijom pa tinejdžerke koje osete da ne mogu ni da izdrže bolove treba da se jave lekaru koji će ustanoviti da li je došlo do endometrioze. Jak bol može biti znak i fibroidnog tumora - nekancerogenog rasta mišićnog tkiva.

Veoma je važno da žena pažljivo prati simptome kako bi pomogla lekaru pri postavljanju dijagnoze - treba da zabeleži:

  • kada se bol javljao,
  • koliko je trajao
  • koliko je bio jak i
  • da li je bilo šta uticalo na njega - hrana, odnos, mokrenje.

Pregledom, ginekolog može da otkrije razne ožiljke ili ciste koje su nastale zbog endometrioze, ali su ponekad neophodni ultrazvučni pregled ili magnetna rezonanca. U pojedinim slučajevima potrebna je i laparoskopija pa se tom prilikom može uzeti uzorak tkiva kako bi se dijagnoza potvrdila.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"DOŠLO MI PET ŽENA S KANCEROM, TRI SU IMALE UREDAN PAPATEST" Ginekolog upozorio na opasnu infekciju koja pogađa i mlađe žene  Kurir TV