IMAM 78 GODINA, A TELO MI JE DVE DECENIJE MLAĐE: Doktor ima samo 3 pravila za zdrav i dug život

Američki doktor ima 3 pravila za zdrav i dug život.

Cleveland Clinic

Dr Majkl Rojzen, anesteziolog na klinici Klivlend, u Americi, ima 78 godina. Međutim, on tvrdi da je njegova biološka starost 57,6 godina.

Ovo je izračunao na osnovu procene rizika od hroničnih bolesti i smrti, mada treba naglasiti da ne postoji opšti konsenzus oko metode izračunavanja biološke starosti. 

Međutim, drugi podaci svedoče koliko su uspešni njegovi recepti za zdrav i dug život. Otkako je njegov program uveden na klinici Klivlend, uštede čak 200 miliona dolara godišnje u troškovima lečenja zaposlenih. Zato klinika daje i finansijski podstrek svojim medicinarima da promene životne navike u skladu sa dr Rojzenovim principima.

1. Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta se primarno sastoji od voća, povrća, kao i namirnica bogatih proteinima sa malo masnoće. Crveno meso je ograničeno, kao i prerađevine i alkohol. Na svetskim listama je na vrhu najzdravijih dijeta već godinama. Istraživanja su potvrdila vezu ovog načina ishrane i zdravlja srca, manjeg gubitka kognitivnih sposobnosti i zdravog mršavljenja.

2. Najobilniji obrok je - ručak

Dr Rojzen tvrdi da je najbolje da je najobilniji obrok bude ručak, što nije u skladu s američkim običajima. Kad dođe kući s posla, on predveče pojede samo nešto lagano, obično salatu.

Shutterstock  

"Obilan obrok uveče mi baš smeta, loše spavam i sutradan se ne osećam dobro. Ovo je u skladu sa istraživanjem brazilskih naučnika koji su ove godine objavili da najviše kalorija treba ima ručak. Bez obzira na to šta je za ručak, kalorije uzete tokom ovog dela dana se bolje iskoriste.

3. 5 dana mesečno se drastično smanje kalorije

Dr Rojzen prati "dijetu za dug život" profesora Voltera Longa. Ovaj profesor gerijatrije i  direktor Instituta za dug život na Univerzitetu Južne Kalifornije je osmislio  brzu petodnevnu dijetu (5 D dijeta) podseća na gladovanje, jer se već prvog dana radikalno smanjuje broj kalorija koje treba uneti. Redukcija postaje još oštrija - prvog dana je planirano 1.100, a ostalih dana samo po 800 kalorija.

Ova dijeta ne sme da se uvodi odjednom, već je za nju potrebna priprema, pročitajte kako se ona izvodi.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

BALON ZA MRŠAVLJENJE BEZ OPERACIJE  instagram/allurionballoonofficial

Tekst: Lepa&Srećna