MUTIRANI KORONA VIRUS ŠIRI SE MUNJEVITOM BRZINOM! PREDRAG KON OBJAŠNJAVA: Evo u čemu je glavna razlika

Epidemiolozi prate brzinu širenja novog soja virusa kako bi se na vreme primenile eventualne nove mere!

Shutterstock / Printscreen B92

Baš u trenutku kad nam je vakcina protiv korona virusa donela nadu da vidimo jasan izlaz iz pandemije, kao bomba je odjeknula vest o novom soju mutiranog virusa iz Velike Britanije.

Govoreći o munjevitom širenju ovog patogena kroz London i okolna područja, premijer Boris Džonson je naredio najoštrije mere "zaključavanja" još od marta 2020. godine.

Naučnici jesu zabrinuti zbog ovih varijacija, ali nisu njima iznenađeni. Mnogi istraživači zabeležili su hiljade sitnih modifikacija na genetskom materijalu korona virusa otkako je počeo da se širi po svetu. Najveću uzbunu zbog mutacija virusa u Velikoj Britaniji izaziva procena da se on sad daleko brže širi.

"Moguće je da je prenos veći za čak 70 odsto", rekao je dr Mjudž Sevik, infektolog Univerziteta Sent Endrjuz koji radi kao naučni savetnik britanske vlade.

"Ovo je veoma važan podatak za epidemiologe", kaže dr Predrag Kon, glavni epidemiolog grada Beograda. "Brzu transmisiju virusa potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija. Međutim, teža klinička slika i novi soj virusa nisu povezani. I taj novi soj izaziva sličnu bolest, a veza je prosto u tome što kada imate dosta zaraženih onda je više i onih sa težom kliničkom slikom", rekao je Kon u emisiji "Fokus" na Televiziji B92.

Kako je prethodno istaknuto, nema razloga da vakcine ne deluju protiv mutiranih sojeva korona virusa.

Izvor: Lepa&Srećna