Ko ne sme da jede kiseli kupus? Odličan probiotik, ali opasan za osobe s ovim zdravstvenim tegobama

Koliko god da uživate u kiselom kupusu, morate da pripazite ako imate ove zdravstvene probleme...

Shutterstock

Kiseli kupus je izuzetno hranljiva namirnica bogata vitaminom C, probioticima i antioksidantima, ali može da pogorša tegobe kod ljudi koji već imaju neke probleme sa zdravljem.

Kiseli kupus često sadrži visok nivo soli (natrijuma) zbog procesa fermentacije. Osobe sa hipertenzijom ili problemima sa srcem treba da konzumiraju kiseli kupus umerenije ili biraju verzije sa smanjenim sadržajem soli.

Visok unos natrijuma može da optereti bubrege, posebno kod ljudi sa hroničnim bubrežnim bolestima. Kod ovih osoba preporučuje se da ograniče unos slanih namirnica, uključujući kiseli kupus.

Kisela i fermentisana hrana može da pogorša simptome gastritisa ili čira, posebno kod osoba koje su osetljive na kiselinu.

Shutterstock  

Iako probiotici iz kiselog kupusa mogu da poboljšaju zdravlje creva, kod nekih ljudi mogu i da izazovu nadimanje, gasove ili nelagodnost zbog fermentisanih sastojaka.

Treba biti oprezan i zbog moguće interakcije sa lekovima. Kiseli kupus sadrži tiramin, koji može da utiče na efikasnost određenih lekova, poput inhibitora monoaminooksidaze (MAOI), koji se koriste za lečenje depresije.

Shutterstock  


Ako imate neko od navedenih stanja, konsultujte se sa lekarom pre nego što uključite kiseli kupus u ishranu.

Isperite kiseli kupus pre upotrebe kako biste smanjili sadržaj soli. Konzumirajte ga umereno, posebno ako ga prvi put uvodite u ishranu.  Pročitajte i zašto je kiseli kupus odličan za zdravlje, ako nemate spomenutih zdravstvenih problema.

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Burek sarme   Instagram/yildizlarsofrasi