Greške u ishrani zbog kojih brže starite i narušavate zdravlje: Lekari upozorili da neke namirnice ipak zamenite

Lekari su se osvrnuli na greške u ishrani koju mnogi ljudi prave, a koje su zapravo krivac za brže starenje i ugrožavanje zdravlja.

Shutterstock

Dobro izbalansirana ishrana je ključ zdravlja. Poznato je da rafinisani ugljeni hidrati, soda i hrana sa dodatkom šećera i soli nisu najbolji izbor za zdravlje našeg organizma.

Prema istraživanju iz 2023. godine, ishrana bogata celim žitaricama, voćem, povrćem, orašastim plodovima i mahunarkama povećavaju dugovečnost i mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti. Međutim, ako volite biftek, kajganu i piletinu sa roštilja, onda se verovatno pitate gde su proteini u izabranim namirnicama.

U intervjuu za Huffington post, lekari su upozorili na proteine životinjskog porekla, navodeći da ishrana prepuna mesa, mlečnih proizvoda, živinskog mesa i jaja zapravo mogu da ubrzaju starenje.

Američka agencija za hranu i lekove preporučuje da odrasle osobe treba da unesu 50 grama proteina dnevno. Međutim, lekare ipak brine koju vrstu proteina jedete.

Proteini životinjskog porekla se verovatno najčešće konzumiraju (mleko, jaja, piletina...), ali lekari naglašavaju da su proteini na bazi biljaka (tofu, kinoa, leblebija ili pasulj) mnogo zdraviji za vas na duge staze.

"Uobičajena greška koju ljudi prave je preteran unos proteina, posebno onih životinjskog porekla, uz uverenje da su oni neophodni za dugovečnost i očuvanje mišića. Mnogi ljudi smatraju da što više proteina unose, to će biti zdraviji", rekao je dr Moniša Banoti.

Shutterstock  

On je objasnio i da proteini životinjskog porekla sadrže napredne krajnje proizvode glikacije (AGE) i trimetilamin N-oksid (TMAO), dva "štetna" jedinjenja koja mogu da "ubrzaju starenje i naruše zdravlje ćelija" kada se konzumiraju u prekomernim količinama.

Hrana životinjskog porekla koja se peče na roštilju ima posebno visok AGE.

Oni predlažu da se poveća unos biljnih proteina jer su nežniji za ćelije organizma i opšte zdravlje. Dodavanjem leblebija, orašastih plodova ili semenki u salatu može da poveća nivo vlakana, istovremeno obezbeđivajući zdrav izbor proteina.

Naravno, ovo ne znači da su svi proteini životinjskog porekla loši za vas. Kao i sa bilo čim drugim, unos mesa, mlečnih proizvoda i jaja u umerenim količinama je sasvim u redu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život  kurir televizija