STALNO STE POD STRESOM, KIDAJU VAM ŽIVCE: Ovih 6 namirnica pomažu da se smirite

Da biste pobedili stres, nervozu i anksioznost, promenite i ishranu. Jedite češće ćuretinu, losos, rukolu i bademe i pijte jogurt.

Shutterstock

Ako se borite sa nervozom i stresom, svaka sitnica koju praktikujete u svakodnevnom životu može da bude značajna. Ako patite od anksioznosti, pomoć stručnjaka je na prvom mestu, kao i redovno uzimanje terapije ukoliko vam je prepisana.

Pokušajte i da unesete izmene u svoj jelovnik, dajemo vam preporuke za namirnice koje mogu da imaju umirujući efekat.

Jogurt

Možda će vas iznenaditi činjenica da fermentisana hrana može da pomogne u smanjenju anksioznosti. Otkrivena je veza između probiotika i umirivanja nervoze, a preporuka je da se što češće jede grčki jogurt. On ima žive, aktivne kulture probiotika. Možete i da jedete kiseli kupus ili probajte miso, tradicionalni japanski začin koji se može naći u prodavnicama zdrave hrane.

Shutterstock  

Rukola

Istraživači su otkrili da simptomi anksioznosti mogu da budu povezani sa niskim nivoom antioksidanata u telu. Zato preporučuju povrće sa tamnozelenim lišćem, kao što je rukola. Ova ukusna salata se, takođe, može nabaviti u našim prodavnicama, a odlična je i kao dodatak omletu, pici ili pasti.

Losos

Još jedna studija priskače u pomoć potvrdom da omega-3 masne kiseline mogu da budu korisne u borbi protiv anksioznosti i stresa. Da bi mozak funkcionisao kako treba, treba da mu obezbedimo odgovarajuću količinu odabranih, zdravih masnoća. One se mogu naći ne samo u masnoj ribi, već i u orasima ili maslinovom ulju.

Badem

Studije pokazuju da je za umirenje nervoze izuzetno značajan magnezijum. On pomaže da neurotransmiter serotonin u mozgu bude na odgovarajućem nivou. Bademi su bogati magnezijumom, a samo 12 komada dnevno će biti dovoljno da zadovoljni petinu potrebe tela za ovim mineralom.

Shutterstock  

Ćuretina

Ako ste se nekad osetili pospano nakon ručka na kojem je poslužena ćuretina, možda treba da krivite triptofan kojeg ima u ovom mesu. Reč je o aminokiselini koja je telu neophodna kako bi se proizveo serotonin, baš neurotransmiter koji reguliše san i raspoloženje. Da obezbedite potpuno snabdevanje organizma zdravim nutrijentima, dodajte ćuretini kinou ili integralni pirinač.

Borovnice

Kad god smo anksiozni ili pod stresom, organizmu je potreban vitamin C kako bi obnovile i zaštitile naše ćelije. Mogu da ga obezbede borovnice, uz važne antioksidante koji pomažu da se smanji nervoza. Umesto slatkiša koji su nam nekad prvi izbor u epizodi stresa ili tuge, treba da posegnete za činijicom borovnica.