Najveći imuni organ su, kako stručnjaci navode, naša creva. Imuni sistem je u redovnom kontaktu sa trilionima mikroba koji žive u crevima, koji šalju signale za podizanje ili smanjenje imunoloških aktivnosti.
Dobra vest je da se delikatan balans ovog sistema može promeniti ishranom. Neke od namirnica koje su nam dostupne u supermarketima i na pijacama mogu uticati na jačanje imuniteta, a pred vama je lista od pet prehrambenih proizvoda koje bi u ovu svrhu trebalo da uvrstite u jelovnik.
1. Borovnice
Bobičasto voće ima veoma korisna dejstva za organizam. Borovnice sadrže antioksidante - anticijanine koji podstiču proizvodnju ćelija koje napadaju viruse i bakterije. Ovi antioksidanti održavaju imunitet na visokom nivou i značajno umanjuju rizik od bolesti. Borovnice sadrže i jedinjenje pterostilben koji radi u sinergiji sa vitaminom D, a oni zajedno utiču na ekspresiju gena pod nazivom CAMP, koji je značajan za podizanje nivoa imunog sistema.
2. Đumbir
Đumbir je, zahvaljujući antiupalnom dejstvu, idealan saveznik za podizanje imuniteta. Njegov aktivni sastojak je gingerol, antioksidant koji je odličan u odbrani od bolesti.
3. Ananas
Istraživanje rađeno u Women’s University School of Nutrition pokazalo je da samopola šolje ananasa dnevno značajno ojačava imunitet.
4. Jogurt
Zdravlje vašeg mikrobioma je ujedno i slika vašeg imuniteta. Probiotici pomažu da održimo ravnotežu dobrih bakterija u crevima koja je opet povezana sa nivoom imuniteta. Jogurt u kombinaciji sa borovnicama može da bude odlična užina koja će ojačati vaš imunitet.
5. Jagode
Jagode sadrže veliku količinu vitamina C koji je takođe, kao što je opšte poznato, saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Budući da njihova sezona nije zimi, savet je da pokušate da pronađete smrznute organske jagode, koje mogu biti odličan izbor kao dodatak za ovsene kaše ili musli.
Tekst: Lepa&Srećna