SKIDAJU KILOGRAME BEZ DIJETE: Dve biljke koje ubrzavaju mršavljenje

Prokinetičke biljke olakšavaju prolaz sadržaja kroz creva.

Profimedia

Istraživanja su pokazala da su dve najefikasnije među prokinetičkim biljkama đumbir i artičoka, koje potpomažu varenje, te na taj način utiču i na gubitak kilograma

Đumbir ima antivirusni efekat, stimuliše cirkulaciju, ali i efikasno stimuliše pokretljivost u digestivnom traktu. Ova biljka već stotinama godina koristi se za lečenje probavnih tegoba, a istraživanja su pokazala da može da pojača i ubrza pražnjenje creva.

Youtube / Candle Kitchen 

Takođe, dokazano je da đumbir utiče na enzime tripsin i pankreasnu lipazu tokom procesa varenja, što ubrzava pokretljivost i pražnjenje želuca.

Artičoka je još jedna prokinetička biljka koja pomaže da se ubrza pokretljivost digestivnog trakta. Dok đumbir više deluje na pokretljivost creva u celini, artičoka jače deluje na pokretljivost tankog creva i na taj način stimuliše lučenje žuči, olakšavajući probavnim enzimima da efikasnije razgrađuju hranu, vare masti i apsorbuju vitamine.

Profimedia 

Ova biljka je takođe odličan izbor ukoliko imate probleme sa neredovnom stolicom ili sa varenjem hrane. Preporučeni dnevni unos artičoka za optimalan efekat na varenje je 30-38g dnevno za muškarce i 21-25g dnevno za žene.

Artičoke se mogu uvrstiti u različite recepte, od salata i soseva do priloga i variva od povrća.

Tekst: Lepa&Srećna