Da bismo utvrdili da li je med pravi ili kopija i da bismo bili sasvim sigurni to moramo da uradimo u laboratoriji, ali način na koji možemo to sami da utvrdimo otkrili su pčelari.
U poslednje vreme u teglu lažnog meda se čak stavlja i polen pa je neverovatno teško na prvi pogled uočiti da li je med pravili ili lažan. Ipak, treba dobro obratiti pažnju na boju i gustinu, a pravi med treba da se kristališe. Pravi pčelinji proizvod neće mirisati kao biljka iz koje potiče.
Svaki med se mora proveriti pre konzumiranja, a postoji nekoliko “narodnih” načina da to uradimo. Jedan od njih je da kada iz tegle uzmete kašiku meda i stavite je u usta, med se jede, a ne proguta, pod jezikom treba da se oseća tvrdoća i gorčina, i to pravi je prirodni med.
Kvalitet meda se može proveriti i tako što proveravate da li se med ne kristališe tokom zime na određenoj temperaturi, to je znak da nešto nije u redu.
Izvor: Lepa & Srećna