Kada je temperatura visoka obično imamo smanjen apetit, a nutricinosti tvrde da je paradajz idealna namirnica kada u tropskim okolnostima.
Lekari savetuju da je važno i da izbegavamo slanu hranu, a posebno alkoholna pića. Alkohol je vazodilator, što znači da širi krvne sudove. Širenjem krvnih sudova telesna temperatura brže raste zbog čega će nam biti još toplije. Takođe, može doći i do dehidracije.
"Što su temperature vazduha veće, to je opasnije konzumiranje alkohola jer izaziva dehidraciju, odnosno na izbacivanje tečnosti iz organizma. Dehidracija može izazvati neželjene efekte kao što su glavobolja i grčeve u mišićima, ali može uzrokovati i ozbiljne zdravstvene tegobe poput toplotnog udara. Pijte puno tečnosti, pokušajte da ne budete na direktnoj sunčevoj svetlosti, šetajte rano ujutru i kasno uveče", tvrdi lekarka Ana Korenevic i dodaje da određeni lekovi mogu izazvati oticanje ako se uzimaju po toplom vremenu.
Nutricionisti savetuju oprez i sa unosom kofeina ali i gaziranih pića. Oni ističu da se kafa i čaj mogu piti po vrućini, ali umereno, uz dovoljan unos vode.
Izvor: Lepa&Srećna