U želji da svoj imunitet učinimo što jačim, često posežemo za skupim preparatima. Ipak, često nam se najefektnije rešenje nalazi na dohvat ruke i to za gotovo nikakvu sumu novca. Dovoljno je da pronađete maslačak koji je sada u sezoni cvetanja. Ova biljka, koja je bogata vitaminima A i C, kalicijumom, kalijumom i natrijumom, povoljno deluje na bubrege, smanjuje kašalj, umiruje želudac i povoljno deluje kod alergija. Od korena maslačka priprema se čaj koji pomaže kod probavnih tegoba, a njegovo se ispijanje preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa.
Stabljike maslačka regulišu rad metabolizma, pročišćuju krv i želudac. Od cvetova maslačka se priprema sirup koji umiruje kašalj, posebno kod dece.
Sastojci za sirup od maslačka:
200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
2 limuna
1 kg šećera
Priprema:
Usitnite stabljike i cvetove maslačka pa ih prelijte sa litar i po vruće vode. Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata. Procedite, dodajte šećer pa kuvajte još 15 minuta. Vruć sirup u sterlisane staklene boce, pa čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Lepa&Srećna