3 SASTOJKA U DIJETI SKIDAJU STOMAK: Samo par kašika dnevno topi masti i sprečava nove kilograme

Kako skinuti stomak? Koje namirnice tope salo? Pročitajte!

Shutterstock

"Počela sam da se gojim, kosa mi je sve više opadala, noću nisam mogla da spavam, a danju nisam mogla da se setim zašto sam pošla u kuhinju ili gde sam ostavila mobilni telefon.

Ukratko, preko noći su se pojavili razni simptomi menopauze koji su mi uništili život", kaže dr Ana Kabeka, koja je uspela da smrša čak 40kg zahvaljujući svojim istraživanjima i eksperimentima.

Ona je pomogla i hiljadama svojih pacijenata i pratilaca da se oslobode viška kilograma. "Ako odaberete prave namirnice, skinućete čak i one naslage sa stomaka koje nam svima pričinjavaju veliki problem", tvrdi dr Ana.

Bazična dijeta koju ona preporučuje je iznenađujuće jednostavna: "Jedite dosta zelenog povrća u kojem nema mnogo ugljenih hidrata, dodajte kvalitetne proteine i zdrave masnoće", objašnjava.

Prema njenim rečima, čim smanjimo unos ugljenih hidrata i industrijske hrane, smanjuje se nivo hormona od kojih se gojimo u predelu stomaka - insulina i kortizol. U isto vreme, dobijamo i aminokiseline koje utoljuju glad i grade snažne mišiće, a oni ubrzavaju metabolizam.

Takođe, zahvaljujući takvom izboru namirnica, dobijamo i dovoljno vlakana za ishranu "dobrih bakterija" u sistemu za varenje. One su važne u borbi za "skidanje stomaka", kao i drugih problema uzrokovanih starenjem i ulaskom u menopauzu.

Koje namirnice su dobre za skidanje stomaka?

1. Maka

Dr Ana kaže da je probala ovaj egozični koren u Peruu, gde su ga ratnici nekad koristili pre odlaska u bitku. Moderna istraživanja pokazuju da maka ubrzava cirkulaciju krvi, pomaže u normalizaciji nivoa insulina i kortizola i umiruje talase vrućine (valunge). Kod žena u menopauzi, 1.000 mg make dnevno je pomoglo da se oslobode stomaka za četiri meseca.

Shutterstock  

2. Kurkuma

Hvaljeni žuti začin sadrži kurkumin, a on je "čisto zlato za žene u menopauzi", tvrdi dr Ana. Kurkuma umiruje upalne procese, utiče na nivo šećerau krvi, doprinosi normalizaciji nivoa insulina, pa nije ni čudo što se preporučuje u borbi protiv masnih naslaga na stomaku.

3. Laneno seme

Jeftina namirnica, bogat vrstom masne kiseline koja nam diže energiju, a snižava kilograme sve se više preporučuje.

Shutterstock  

Svaka dijeta je bolja uz laneno seme - u jednom istraživanju, grupa koja je uzimala tri kašike dnevno je smršala 10kg za 12 nedelja, u poređenju sa grupom koja nije jela laneno seme i smršala samo 3,5kg.

Pročitajte i kako da uzimate lan za mršavljenje.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

dijeta, hrana  TikTok/brittanymccrystal

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.