Keto dijeta ograničava ugljene hidrate na manje od 10% ukupnog broja kalorija predviđenih za dnevnu konzumaciju. U okviru ovog plana ishrane umesto šećera se savetuje unos belančevina i masnoća.
Ketoza zapravo predstavlja prirodan proces koji telo pokreće kako bi nam pomoglo da preživimo u trenucima kada gladujemo. Za vreme ovog procesa proizvodimo ketone, koji nastaju od razlaganja masti u jetri. Keto dijeta ima za cilj da telo dovede u ovo specifično metaboličko stanje, ali ne gladovanjem, već smanjenjem unosa ugljenih hidrata.
Namirnice koje smete da jedete tokom keto dijete:
Meso i jaja - riba, govedina, jagnjetina, živinsko meso
Zeleno povrće - spanać, kelj
Povrće koje raste iznad zemlje - brokoli, karfiol
Punomasni mlečni proizvodi - kajmak, sir, puter
Koštunjavo voće i semenke - makadamija orah, orasi, semenke suncokreta
Avokado i bobice - maline, borovnice i ostale bobice koje imaju manji uticaj na glikemijski indeks
Zaslađivači - stevia, eritritol
Druge masne namirnice - kokosovo ulje, sosevi i umaci za salate, zasićene masti itd.
Namirnice koje ne smete da jedete tokom keto dijete:
Žitarice - pšenica, kukuruz, pirinač
Šećer - med, agava, javorov sirup
Voće - jabuke, banane, pomorandže
Krtole - krompir, repa itd.
Primer keto jelovnika za 7 dana
1. dan:
Doručak: Slanina, jaja, i paradajz.
Ručak: Pileća salata sa maslinovim uljem i feta sirom.
Večera: Losos sa šparglom, sve kuvano na puteru.
2. dan:
Doručak: Jogurt sa malo kikiriki putera, kakaa i stevije.
Ručak: Govedina kuvana na kokosovom ulju i povrće.
Večera: Jaja, sir, slanina i povrće, bez hleba.
3. dan:
Doručak: Ketogeni milkšejk.
Ručak: Salata od račića sa maslinovim uljem i avokadom.
Večera: Komadići svinjetine sa parmezanom, brokolijem i salatom.
4. dan:
Doručak: Jaja, paradajz, bosiljak i kozji sir. Možete napraviti i omlet od ovih namirnica.
Ručak: Milk šejk od bademovog mleka sa kikiriki puterom, kakaom i stevijom.
Večera: Ćufte, čedar i povrće.
5. dan:
Doručak: Omlet sa avokadom, salsom, paprikom, lukom i začinima.
Ručak: Šaka orašastih plodova i štapići celera umočeni u gvakamole sos i salsu.
Večera: Piletina punjena pestom i krem sirom, uz dodatak povrća.
6. dan:
Doručak: Omlet sa šunkom i sirom uz povrće.
Ručak: Komadi šunke i sira uz orašasto voće.
Večera: Bela riba, jaja i spanać kuvani u kokosovom ulju.
7. dan:
Doručak: Pržena jaja sa slaninom i pečurkama.
Ručak: Burger sa salsom, gvakamole sosom i sirom.
Večera: Biftek, jaja i salata od povrća.
Tekst: Lepa&Srećna