Uske kuhinje i manjak prostora predstavljaju čest izazov u stanovima, naročito u urbanim sredinama. Ipak, uz nekoliko pametnih rešenja, svaki centimetar može se iskoristiti na praktičan i estetski način. Kombinacijom dobre organizacije, pažljivo odabranih boja i funkcionalnog nameštaja čak i najmanja kuhinja može postati udobna, prostrana i u skladu sa vašim životnim stilom.
Uske kuhinje mogu biti pravi izazov, ali uz nekoliko pametnih trikova postaju maksimalno funkcionalan i estetski privlačan prostor. Ključ je u optimizaciji svakog ugla, dobroj organizaciji i vizuelnom širenju prostora. Sledećih pet saveta pomoći će vam da i najužu kuhinju pretvorite u mesto u kojem ćete uživati dok kuvate i boravite.
1. Otvorene police umesto gornjih elemenata
Zatvoreni kuhinjski ormari mogu delovati glomazno u uskom prostoru. Zamenite ih otvorenim policama kako biste vizuelno proširili prostor i uneli dozu prozračnosti. Otvorene police deluju laganije, omogućavaju lakši pristup često korišćenim stvarima i unose šarm u enterijer.
Takođe, odlične su za izlaganje lepog posuđa, začina u staklenim teglama ili malih biljaka – detalja koji prostoru daju toplinu i lični pečat.
2. Vertikalno iskorišćavanje prostora
Kada nema dovoljno širine, iskoristite visinu. Zidovi u uskoj kuhinji mogu postati dragocen prostor za odlaganje. Svaki centimetar zida je važan, koristite kukice za pribor, magnetne trake za noževe, zidne organizatore za začine ili držače za tiganje.
Police do plafona, vešalice i organizatori za začine maksimalno koriste prostor, a sve ostaje lako dostupno i pregledno.
3. Svetle boje i reflektujući materijali
Svetle boje poput bele, bež ili pastelne otvaraju prostor i stvaraju utisak svežine i čistoće. Sjajne površine, pločice visokog sjaja, staklo ili inoks, dodatno pojačavaju osećaj svetlosti i prostranosti. Mat crni detalji mogu poslužiti kao kontrast koji daje dubinu i sofisticiranost.
4. Pametan nameštaj i multifunkcionalni elementi
Kompaktan nameštaj koji štedi prostor je od neprocenjive vrednosti. Birajte višenamenske elemente kao što su barske stolice koje mogu stati ispod pulta, sklopivi sto, uređaje manjih dimenzija i organizatore za fioke i ormare. Na taj način koristite i "skrivene" prostore, a sve ostaje uredno i funkcionalno.
5. Prirodno svetlo i biljke za osveženje
Ako kuhinja ima prozor, iskoristite što više prirodnog svetla i izbegnite teške zavese. Sunčeva svetlost čini prostor prijatnijim i većim. Prozorsku dasku možete oplemeniti saksijama ili začinskim biljem, na primer svež bosiljak, nana ili ruzmarin unose život, boju i miris u vaš svakodnevni ambijent.
Tekst: Zadovoljna/Lepa&Srećna/Radmila Ilić
BONUS VIDEO: