Gajenje začinskog bilja u saksijama vrlo je popularno. Prvi razlog je taj što može da se gaji i malim kućnim saksijama, drugi je to što hrana dobija neverovatan ukus ako dodate sveže bilje, a treći je to što nije zahtevno.

Ukoliko ste i vi ljubitelj bilja, a nemate mogućnost da ih gajite na dvorištu, ovo je idealno rešenje. Takođe, ako ste ljubitelji spremanja hrane, sigurno ćete razumeti zašto je dobro da uvek pri ruci imate svoje omiljene sveže začine.

Predstavljamo vam 7 biljaka koje su izuzetno korisne u kuhinji, lake za održavanje i preporučuje se da se sade u saksijama.

Bosiljak

Bosiljak je jedna od biljaka koje morate imate na svojoj terasi. On je prava letnja biljka koju možete gajiti u saksijama, kontejnerima, u loncima ili kutijama. Odlično uspeva gde god ga posadite. Mnogi vrtlari imaju problema prilikom uzgajanja bosiljka, ali sasvim je dovoljno da mu obezbedite suvo zemljište i obilje sunca i neće biti problema.

Kao i većina bilja, bosiljak dobro napreduje ukoliko ga često i ubirate, samo tako će nastaviti da raste i uvek bude svež. Nema sumnje da je to jedno od najboljih biljaka za baštovanstvo kontejnera. Takođe povedite računa da sve cvetne pupoljke koji se pojave zgnječite. Jer kada bosiljak počne cvetati, ukus lista opada.

Biljka, bosiljak
Shutterstock  

Origano

Origano je biljka koja brzo raste i širi se zato ako ga posadite u saksiju možete ga lakše kontrolisati. Mali listovi origana su puni ukusa, savršeni za pravljenje domaće pice i brusketa, ali i za marinade. Origano daje najbolji ukus jelima.

Origano
Shutterstock  

Ruzmarin

Ruzmarin je drvenasti grm sa aromatičnom, igličastom lišćem koja dodaje fenomenalan ukus pečenim krompirima i jelima sa piletinom. Lepo napreduje ukoliko se gaji u saksijama na terasi ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko ga tokom držite u sobi tokom jeseni postarajte se da uvek bude na dobro osunčanom prozoru kako bi mogao da dobije što veću količinu sunca.

Najbrži način da se uništite ružmarin u saksiji je prevelikom količinom vode. Njemu je svakako potrebna vlaga, ali ne i potrebna mu je dosledna vlaga, ali ne mokra stopala.

Ruzmarin
Shutterstock  

Majčina dušica

Majčina dušica je biljka koja se lako održava u saksijama, tolerantna je na sušu, a može podneti i malo zanemarivanja. Osim toga, izgleda fantastično kada je posađena u saksijama kada sitni listovi mogu nadvijaju preko ruba. Dajte joj sunce, ali ne preterajte. Otporna je na sušu i preferira suve zemljište strani.

timijan majcina dusica-min.jpg
Shutterstock  

Nana

Mnogi baštovani koji su se odlučili da sade nanu u bašti sada je ne mogu istrebiti, jer je vrlo invazivna vrsta. Za lakše kontrolisanje rasta i razmnožavanja ove biljke preporučujemo sadnju u saksijama. Nana voli da ima dovoljno vlage i tlo bogato nutrijentima.

Možete koristiti zemljište sa mešavinom komposta, tako što ćete staviti dve trećine zemlje i jednu trećinu mešavine komposta, piše agromedia.rs.

Nana
Shutterstock  

Peršun

Jedinstvena kovrdžava tekstura listova peršuna činie ga dobrim partnerom za sadnju sa ukrasnim biljakama kao što su geranium, petunije i drugo letnje cveće. Peršun je veoma lak za uzgoj, ali kao i metvica, želi pravilnu vlagu i prihranu.

Možete uključiti i organsko đubrivo koje se sporo oslobađa u vreme setve kako bi biljke bile zadovoljne od proleća do kasne jeseni. Peršun takođe ceni puno sunca.

Peršun
Shutterstock  

Matičnjak

Rođak nane, matičnjak, takođe ima agresivnu naviku brzog rasta i širenja, pa tako može brzo da preuzme male prostore u bašti. Zbog toga je idealna varijanta sadnja matičnjaka u posude. Dajte mu istu mešavinu tla (zemljana posuda-kompost) kao kod metvice, i vodu često.

Potrebno je dovoljno vlage da bi ste dobili najbolji ukus. Ostavlja i miris i ukus poput limuna. Odlična je u voćnim salatama, čaju, limunadi i marinadama.

Matičnjak
Shutterstock  

BONUS VIDEO:

TikTok/chelsychristina Kako da napravite organsku prihranu za cveće od kore banane