Kada su dobili zahtev da urede jednosoban stan od 32 kvadrata, u vrlo nezgodnom obliku poput latiničnog slova "L", arhitekti španske kompanije "Elii" našli su se pred pravim izazovom.

Izborili su se s njim veoma uspešno, tako da je projekat "Džep 4D" osvojio brojne nagrade. Između ostalog, proglašen je i za jedan od najboljih vizionarskih projekata, a ljude osvaja prostranošću i atmosferom.

Upravo "nezgodni" deo uvučen u slovu "L" je iskorišćen da se sakrije kupatilo, a zahvaljujući nešto višem plafonu, krevet je podignut na mali podest. Ispod njega je prostor za skladištenje stvari, a elementi u obliku stepenica kriju police i fioke i mogu da posluže sa sedenje.

stan 32 kvadrata ellii-min.jpg
Youtube / eliiarquitectura 

Duž zida sa prozorima su raspoređeni kuhinjski elementi. Najzanimljivije rešenje predstavlja deo radne ploče koji se izvlači i može da se pretvori u klupski stočić na sredini sobe.

Na njegovom mestu se time otvara dodatna klupa za sedenje. Projekat obiluje zanimljivim rešenjima i skrovitim mestima za odlaganje garderobe.

Izveden je u svetloj paleti, uz korišćenje pastelnozelene i boje drveta, a jarkožuta je tu za efektne detalje. Ogledala su strateški raspoređena, a pogledajte kako stančić izgleda u kratkom video klipu.

Tekst: Lepa&Srećna