Ukoliko ste se odlučili za pravljenje nove kuhinje postoji par koraka koje treba da učinite kako bi krajnji rezultat bila kuhinja kakvu ste poželeli!

PROČITAJTE JOŠ: Mala kuhinja: 5 sjajnih ideja za uređenje + 10 saveta za dobru organizaciju

Da bi znali šta vas može očekivati prilikom izvođenja nove kuhinje, kao i koliko košta njena izrada po meri, pročitajte kratak postupak i cene.

1. Projektovanje

Najbitniji korak prilikom pravljenja kuhinje jeste njena dobra organizacija. Oblik kuhinje zavisi od dimenzija prostorije. Najčešće su kuhinje u obliku slova "L". To znači da su kuhinjski elementi raspoređeni duž dva zida koja se spajaju u uglu. Pored ove, postoje jednoredne, dvoredne i kuhinje u obliku slova "U".

Dimenzije jednog kuhinjskog elementa su uglavnom 60×60 centimetara. To znači da je ovaj prostor potreban za smeštanje frižidera, šporeta, sudopere i mašine za suđe. Naravno, dimenzije mogu da budu i manje u zavisnosti od odabranog električnog elementa ali ovaj modul dimenzija 60×60 vam može poslužiti za organizaciju u prvom trenutku. Ukoliko je prostor za ugradnju kuhinje mali – pogledajte kako organizovati kuhinju dužine svega 1,8 metara.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti arhitekte za kuhinju po meri: kako funkcionalno organizovati sve kuhinjske elemente u 4 kvadrata

Visina donjih elemenata kuhinje se postavlja na visinu od 85 do 90 cm dok je prostor između donjih i gornjih elemenata uglavnom 60 centimetara. Raspored kuhinjskih elemenata nacrtajte na papir ili zid i obeležite potreban položaj struje za svaki od projektovanih kuhinjskih elemenata. Moguće je da ćete morati pred postavku pločica doraditi položaj utičnica u kuhinji. 

SVE O IZBORU PLOČICA, MATERIJALA I CENI NOVE KUHINJE PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI! 

PageBreak

2. Izbor pločica

Bitno je da stil kuhinje uskladite sa izgledom zidnih i podnih pločica. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sečenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Umesto pločica, na zid je moguće postaviti staklo, drvene ili metalne obloge.

PROČITAJTE JOŠ: Kako preurediti stan tako da dobijete veliku i modernu dnevnu sobu za celu porodicu

3. Izbor materijala za kuhinju

Cena kuhinje zavisiće najviše od odabranog materijala za pravljenje kuhinje. Kuhinje izvedene od univera su najpovoljnije i njihova cena se kreće od 150 do 300 evra po dužnom metru. Ukoliko se odlučite za kvalitetniji materijal: MDF, odnosno medijapan cena je od 300 do 500 evra po dužnom metru dok su najskuplje kuhinje od drveta: 400 do 550 evra. 

PROČITAJTE JOŠ: Rešenje za tri generacije: kako da funkcionalno uredite stan za brojnu porodicu

INSPIRACIJA ZA VAŠU NOVU KUHINJU OČEKUJE VAS U FOTO GALERIJI - POGLEDAJTE! 

Tekst: Sonja Brstina

Izvor: Gradnja

LepaiSrecna Da li želite da potpuno promenite kuhinju? Evo kako treba da započnete svoje radove, koji materijal da izaberete i koliko kuhinja rađena po meri može da vas košta...