Poštovana gospođo Petronijević,

Uskoro planiramo adaptaciju stambenog prostora, pa vas molimo za idejno rešenje. Naš stan ima 65 m2 s lo¬đom i u njemu živimo moja majka (73), sin (25), ćerka (22) i ja. Stan je dvostrano orijentisan, na poslednjem spratu četvorospratnice. Iako solidne kvadrature, raspored prostorija ne zadovoljava potrebe naše porodice, koju čine tri generacije. Kuhinja i kupatilo su vrlo male kvadrature, trpezarija predugačka i uzana, a sobe nepogodne za pregrađivanje...

Voleli bismo da dobijemo funkcionalniji prostor, gde se prioritet daje deci. Ne bismo hteli da zatvaramo lođu. Unapred zahvalna, Porodica Vojnović

Poštovani Vojnovići,

Da biste dobili strukturu kakvu želite, potrebno je ozbiljno renoviranje stana. Kuhinja bi se premestila u sadašnje kupatilo i bila otvorenog tipa, s manjim šankom; WC i ostava bi se spojili, s tim što bi ostava postala tuš-kabina, a rotacijom WC-šolje i lavaboa dobili biste i ormarić i veće ogledalo. Od sadašnje kuhinje i dela trpezarije dobila bi se soba za sina ili ćerku, a pomeranjem zida koji deli sobe dobila bi se i druga soba približne velicine.

Više: Kako da napravite idealan raspored u stanu za petočlanu porodicu

Ovim intervencijama nastao bi središnji prostor, koji bi mogao da služi kao trpezarija, a uvećana soba bila bi podeljena harmonika vratima na manji salon i dnevnu sobu. Iako dnevni boravak nema prirodno svetlo i provetravanje, mogućnost makar delimicnog zatvaranja prema dnevnoj sobi i prema trpezariji daje kakvu-takvu intimu majci i baki.

Takođe, omogućava i izbor korišcenja prostora po potrebi. S obzirom na to da centralni prostor ima malo prirodne svetlosti, poželjno je koristiti svetle boje, uz što više ogledala i ravnih površina nameštaja, narocito plakara.

Olivera Petronijević,
vlasnica studija MSPRO za projektovanje, dizajn i završne radove u građ evinarstvu