Prozori se izrađuju od plastike (PVC), alminijuma i drveta kao i u kombinacijama drvo-alminijuma. Najpovoljnja je PVC stolarija dok su najskuplje i najkvalitetniji prozori u kombinaciji drvo-alminijum gde drvo sa unutrašnje daje toplinu prostoru a alminujum sa spoljnje štiti drvo od atmosferskih uticaja.

Utvrđivanje pravilne strane otvaranja prozora i preciznih dimenzija otvora su apsolutno neophodni!

Postupak zamene stolarije

1. Ukoliko na prozorima postoji roletna, otvorite kutiju i izvucite roletnu. Skinite podizače roletni, prozorske daske i krila prozora.

2. Električnom testerom prerežite prozorske okvire na nekoliko delova.

3. Pojedinačne komade okvira pažljivo izvadite blagim udarcima te prelomite krajeve. Ukoliko su prozorski okviri ankrisani, kao što je slučaj na slici ispod, brusilicom isecite ankere. Nakon vađenja starih zidnih okvira, očistitie zid od ostataka maletera. Oštećenja na parapetu i okviru zida nakon vađenja popravite malterom.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE BUŠE RUPE NA PLOČICAMA: besplatan trik za precizno i lako bušenje pločica (FOTO)

4. Novi okvir prozora postavite u okvir zida na drvene nosače i fiksirajte da klinovima sa svih stana.

5. Vertikalno i horizontalno podesite okvir. Obratite pažnju na smetričan razmak od zidova. Za podešavanja postavite tanke komade drveta ispod klinova.

6. Postavite prozorska krila i proverite sve fukcije prozora: otvaranje, otvaranje na kip, zatvaranje. Zatim fiksirajte prozor ankerisanjem i pur penom i sačekajte da se osuši.

7. Kako bi ispunili prostor između zida i novog prozora koristite gips-kartonske ploče kao što je izvedeno na slici pored.

One se seku u potrebnim dimenzijama i lepe jedna na drugu. Pre gletovanja, na ivice ploče se postavlja alminijumska lajsna.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) Uradi sam: kako da popravite pukotine u zidu pre krečenja

Ukoliko je pak razmak između novog okvira prozora i zida manji i nije potrebno ga zatvarati gips-kartonskim pločama, silikonom obradite ivice i okrečite ga.

Potprozorsku dasku skrojite po meri nakon postavke prozora. Postavite je ispod okvira prozora i pričvrstite za parapet.

Savetuje se da ugradnju vrši dvoje ili više osoba kao i da ovaj postupak prepustite stručnim licima.

Tekst: Sonja Brstina

Izvor: Gradnja