Da bi peškiri ostali čisti i dugotrajni, potrebno je malo truda i pridržavanje nekoliko saveta. Stručnjaci savetuju da se peškiri peru na višim temperaturama, idealno između 40 i 60 stepeni Celzijusa.

Peškiri često dolaze u kontakt s kožom i vlagom, što ih čini idealnim podlogama za razvoj bakterija i mikroba. Zbog toga je potrebna viša temperatura pranja. Drugi važan aspekt je njihova sposobnost upijanja. Glavna funkcija peškira je da upijaju vodu, ali zbog grešaka u pranju oni s vremenom postaju tvrđi i manje upijajući.

Jedan od glavnih uzroka toga su omekšivači, koji se lepe za vlakna i otežavaju tkaninu.

Turski način pranja peškira ih čini mekšim i upijajućim

Ova metoda se može koristiti i za nove peškire. Nakon kupovine, uvek ih potopite u vodu na nekoliko sati. Neki čak preporučuju da se natapaju i do 24 sata. To oslobađa vlakna i čini tkaninu mekšom i prijatnijom. U vodu možete dodati i nekoliko kašičica sode bikarbone – savršeno će osvežiti tkaninu.

peskir 3.jpg
Peškir za brisanje ruku Foto: Shutterstock

Soda bikarbona kao moćan saveznik

Jestiva soda (soda bikarbona) je odličan saveznik u pranju peškira. Prilikom svakog pranja možete dodati nekoliko kašika sode direktno u bubanj veš mašine. Soda bikarbona uklanja neprijatne mirise i uništava bakterije. Ima antibakterijska svojstva i bezbedna je za kožu. Takođe poboljšava sposobnost upijanja tkanine i pomaže da peškiri duže zadrže svjež i nov izgled.

soda bikarbona 01.jpg
Soda bikarbona Foto: Shutterstock

Tekst: Krstarica/ Lepa&Srećna/ Radmila Ilić

BONUS VIDEO:

01:04
"PEŠKIR KOJI UPIJA VIŠAK TUGE, ALI I RADOSTI!" Vezilja iz Guče: Može da traje 100 godina, a pravi se od OVIH prirodnih materijala Izvor: kurir televizija