Ako imate problem sa pranjem veša, jer svaku put izvučete bar jednu rasparenu čarapu ili nekoliko uništenih, vreme ja da promenite nešto. Za početak, neka to bude temperatura. Umesto 90 stepeni, operite čarape na 30 do 40 stepeni.

U veoma toploj vodi čestice prljavštine "nagrizaju tkaninu" i ona postaje sivkasta. Vruća voda takođe uništava i elastične delove (lastiš) i one postaju razvučene. Često potpuno izgube svoj oblik, ili se, u zavisnosti od kvaliteta tkanine, izmene u većoj ili manjoj meri.

Ako su čarape bez fleka i vizuelno čiste, uključite ih na 30 stepeni, na program od oko 30 minuta. Ukoliko su neke čarape previše prljave, potopite ih prethodno u toplu vodu i deterdžent za pranje veša. Da ih ne biste izgubili, koristite vrećicu za čarape.

Ako volite da nosite bele čarape, a isprljate ih veoma lako, pokušajte da na njih nanesete lak za kosu pre nego što ih obujete. Da biste ubrzali proces sušenja, možete da koristite i fen za kosu. Ovaj jednostvan trik će vam pomoći da napravite zaštitni sloj na čarapama koji će ih održavati čistima mnogo duže.

Pogledajte i da li pravilno održavate veš mašinu.

BONUS VIDEO:

čišćenje veš mašine TikTok/carolina.mccauley

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.