Kada pronađete lep, udoban i topao model džempera, poželite da ga nosite zauvek, ali nažalost, u većini slučajeva to se ne desi, jer se vuneni komadi često brzo deformišu.

To se najčešće dešava zbog nepravilnog održavanja, odnosno neadekvatnog pranja. Najčešći "problemi" su grudvice na tkanini, zbog čega i nov džemper izgleda staro, kao i promena oblika i veličine - izduživanje, širenje ili skupljanje).

Da biste to sprečili i da biste mogli da uživate u omiljenom džemperu što duže, pogotovo ako je reč o vuni ili kašmiru, evo ispravnog načina za pranje!

Pre svega, džempere treba prati nakon dva do pet nošenja - savet je da vunene perete nakon petog puta, dok je za one od kašmira preporuka da se peru posle dva ili tri nošenja.

vuneni dzemper (1).jpg
Shutterstock  

Uvek je poželjno poštovati uputstva sa etikete za pranje, premda je najbolja opcija da ih operete ručno. U tom slučaju koristite blag prašak i hladnu vodu, jer se vuna skuplja na visokim temperaturima. Nikada nemojte cediti džempere nakon pranja, već ih položite na peškir da upije višak vode, 

Ukoliko posedujete posebno skup i drag džemper, najbolje je da ga odnesete na hemijsko čišćenje s vremena na vreme.

Čestim nošenjem vunenih džempera na njima se stvaraju neželjene "gromuljice", zbog čega deluju iznošeno, čak i onda kada to nisu. Ovaj problem rešiće najobičniji brijač, ali budite pažljivi pri ovom postupku. Jednom rukom zategnite džemper na mestu gde su se pojavile grudice, a drugom rukom nežno brijačem uklonite kuglice od vune. Pročitajte i kako da očistite rernu pomoću limuna.

BONUS VIDEO

pranje donjeg veša Tiktok/tarape_10

Tekst: Magazin Novosti/Lepa&srećna/B.S.