Ako se nervirate zbog sitnih ogrebotina i fleka na laminatu, oduševiće vas trik koji se koristi za čišćenje pre profesionalnog fotografisanja stanova za magazine. Za lepe slike, na kojima se podovi blistaju "kao za reklamu", koristite glicerin.

Prvo usisajte podove na uobičajen način, a možete i da pređete sve "prvom vodom".

Zatim sipajte u kofu vode tri do četiri supene kašike glicerina, razmutite i ovom mešavinom obrišite podove. Izglancajte do punog sjaja.

Ovaj recept možete da koristite za laminate, ali i za parket ili linoleum. Nameštaj od kože takođe se lepo čisti mešavinom vode i glicerina. Ako se na nekim mestima brzo skuplja prašina, istrljajte tu nameštaj vodom i glicerinom i rešićete se problema.

brisanje prasine.jpg
Shutterstock  

Za pranje zapuštenih prozora, dobra je mešavina vode (70ml) i glicerina (30ml) i nekoliko kapi amonijaka. Njome isprskajte stakla i dobro izbrišite. Čist glicerin je odličan za održavanje gume na frižideru, zamrzivaču kao i na automobilima.

Glicerin možete da koristite i za uklanjanje mrlja od rđe, tako što ćete pomešati po kašičicu tečnog sapuna, glicerina i vode. Dobro promešajte, pa nanesite na mrlju i ostavite da stoji 24h. Operite, a po potrebi ponovite postupak.

pod 2.jpg
Shutterstock  

Zagrejan glicerin može da ukloni tvrdokorne masne mrlje, ali nakon toga mogu ostati njegovi tragovi na tkanini. Njih možete da uklonite jačom koncentracijom praškastog deterdženta.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Čišćenje Instagram/screenshot/home_reimagined2