"Moja mama radi za jednu kuću čaja i zato već uvek u kući imamo najrazličitije sušeno bilje. Koristimo ga i za kolače, kao i za tople ili hladne napitke, ali mama ima i jednu posebnu upotrebu za čišćenje koja me je prvi put šokirala."

Ovako počinje svoje savete za čist i mirišljav dom influenserka Danijela Alvarez. Kaže da i sama praktikuje mamin trik i da joj kuća nikad nije lepše mirisala.

"Kad god donese sušenu lavandu ili cvet kamilice, mama izmeša dve kašike bilja sa pola šolje sode bikarbone. Sipa to u plastičnu kesu, dobro protrese i onda prospe tu mešavinu po celom tepihu u dnevnoj sobi", piše Danijela.

lavanda-min.jpg
Shutterstock  

Kad je prvi put to uradila, svima je bilo čudno. Zašto bi neko sipao sušeno bilje, pravio "veći posao" sebi i usisavao više "đubreta" nego što treba? E, pa, ako se i vama nekad desi da se kroz kuću širi neugodan miris dok usisavate, sigurno ćete njen trik odmah isprobati. 

"Kad počne da usisava tepih, tek onda se oseti razlika. Ta mešavina odaje nežan miris, lavanda umiruje, a kamilica je blago slatakasta", objašnjava. Danijela koristi ovaj trik između dva pranja tepiha, kad hoće da ih malo bolje da ih osveži.

usisivac.jpg
Shutterstock  

Isto to radi i sa dušecima, a mešavina dobije jači miris ako se u kesicu doda i par kapi aromatičnog ulja. Može se ostaviti da deluje nekoliko sati i tek onda usisati. "To obavezno radim jednom mesečno, ali možete i svaki put kad menjate posteljinu. Miris će vas očarati, obećava Danijela.

Isti trik možete da isprobate i kad kupite novi tepih budući da on sam ponekad ima neprijatan miris.

Tekst: Lepa&Srećna