Usisavanje i brisanje prašine uobičajeni su koraci kroz koje morate da prođete kako bi životni prostor održali lepim i ugodnim mestom za boravak. Uz pomoć nekoliko trikova pokušajte da smanjite količinu prašine u prostoru u kom živite.

Izujte se

Ne samo što će vaš dom biti na višem higijenskom nivou, već na ovaj način sprečavate i ulazak mnogih bakterija i prljavštine.

Većina ljudi praktikuje skidanje cipela pri ulasku u kuću, čineći to u hodniku ili pred vratima i na taj način čuva dom. Zamolite vaše goste da urade isto, da skinu obuću prilikom ulaska u vašu kuću.


Stare novine

Ako opremate vaš dom, nameštaj "od poda do plafona" je najbolje rešenje, jer osim što ćete imati više mesta da odložite stvari, ostaće manje površine na kojima će se nakupljati prašina. Ako nemate visok nameštaj na njegovu površinu postavite stare novine. Time štitite nameštaj od prljavštine, sebi olakšavate posao, a lako vam je da novinu zamenite drugom.

ciscenje ugaone garniture 2.jpg
Shutterstock  

Tekstilni nameštaj


Tekstilni nameštaj, tepih, sofe, fotelje i stolice svojevrsni su sakupljači prašine, zato je vrlo važno da ih temeljno i redovno čisitite. Usisavač površinski uklanja prašinu, pa na tekstilni nameštaj možete da pospete sodu bikarbonu i poprskate ga sa malo sirćeta i eteričnog ulja, ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim ga dubinski očistite i usisajte. Tepihe je potrebno s vremena na vreme istresti ili odneti na hemijsko čišćenje, piše 24sata.hr.

Izbacite višak stvari

Borba s prašinom nema kraj, a posebno ako vam je dom pretrpan nameštajem i sitinicama. Rešite se stvari koje vam nisu potrebne. Svaki predmet i komad nameštaja zahteva usisavanje i redovno čišćenje.

Što više stvari imate, to je veća koncentracija prašine i veća površina za čišćenje. I najmanji predmet je magnet za prašinu, zato dobro razmislite da li vam zaista potreban. 

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kako da sredite terasu za proleće 2 TikTok/gozdee81