Kad je Nikola kupio plac na Fruškoj Gori, s namerom da se tu preseli i živi, mnogi su mu govorili da je "lud". Nema tu ni dovedene struje, a ni vode, ali je mladi programer uspeo da sebi sredi život kao u bajci.

Napravio je malu, autonomnu kuću - kako se to danas moderno kaže, "samoodrživu". To znači da ona "samu sebe izdržava", jer i voda i struja stižu iz prirode. Nikola radi kao dizajner i veb grafičar,a pošto je frilenser, ne mora često da napušta svoj dom.

Kako je u svom prilogu na Jutjubu objavio "Marka Žvaka", struju za kućne aparate i internet mrežu proizvode solarni paneli.Njima se upravlja na dugme, preko ekrana, na kojem se uvek vidi i koliko su baterije pune. One baš nisu jeftine - 4 komada za 100.000 dinara, ali zahvaljujući njima uvek radi i frižider.

kuca na fruskoj gori
Youtube / Marka Žvaka 

Vodu prikuplja kad padne kiša, u cisternu koja zaprema tri kubika. Sam je osmislio sistem kojim prvo odstranjuje lišće i prljavštinu, a zatim se dodatno prečišćava UVC lampom i aktivnim ugljem. Hlor ne sipa u vodu, a koristi je i za kupanje i za pranje kose. "U kišnici nema kamenca pa je kosa samo još mekša i lepša", kaže Nikola.

Septička jama ima tri komore, koristi i razgrađivač koji prečišćava sve masnoće i prljavšine, a kad se proces završi iz treće komore izlazi samo mineralizovana voda.

Prošlu zimu proveo je u kući - ima izolaciju, grejanje, radijatore. Greje se na drva, a i bojler za kupanje mu je priključen na sistem. Leti se, kako kaže, tušira na spoljnom tušu pored kuće. Otkad tako radi, kaže, nije bio bolestan sigurno pet godina, a pre toga, seća se, minimum pet puta godišnje.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"PETKA" - NAJVEĆA SOLARNA ELEKTRANA U SRBIJI! Imamo veće predispozicije za korišćenje solarne energije nego Nemačka!  Promo

SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA Kurir televizija