Uzgoj cveća u jednom gradskom stanu nije lak zadatak. Mnogi se suočavaju sa problemom plijesni koja se javlja na površini zemlje u saksijama cveća. Ovo možete rešiti na jednostavan način - ljuskom oraha. Ona se može koristititi za dekoraciju saksija, a takođe će i zaštititi cveće od plesni i truleži. Ljuska oraha sadrži visok procenat joda koji je jako koristan za biljke, a evo i za šta još.

Odvodnjavanje

Zdravlje sobnih biljaka direktno zavisi od drenaže, jer jedino tako može otići višak vode, korenje biljaka - disati. Mnoge bilje mogu stradati zbog viška vlage, a u sredini bez kiseonika počinju da se razvijaju pogubne bakterije. Najčešće se koristi ekspandirana glina, ali i ljuska oraha može da posluži. Najbolje je koristiti velike, neoštećene školjke. Zato nemojte biti previše revnosni kada lomite orahe. Ljuske treba da zadrže svoj hemisferični oblik. 

Zaštita od belog plaka i mušica
Vremenom se na tlu može pojaviti beli premaz, a unutra se mogu pojaviti mušice. Da biste se izborili sa ovom pošašću, prekrijte gornji sloj zemlje slomljenim orahovim ljuskama. Mušice će uskoro nestati, a beli premaz se više neće formirati na površini tla.

Zadržavanje vlage

Takođe, ljuske oraha, ako se posipaju po površini zemlje u saksiji, pomoći će da se uspori sušenje zemlje. Vlaga će postepeno isparavati, pa nećete morati često da zalivate cveće

Izvor: Lepa&Srećna