Visoka temeperatura, glavobolja, malaksalost i osip mogu biti simptomi zaraze virusom Zapadnog Nila, a njega prenose kućni komarci i zato se savetuju hitne mere zaštite od ovih insekata.

Larve ovih komaraca se razvijaju u vodenim staništima, pa su - uz prirodne kanale i jezera - veoma opasne i sve one ukrasne fontane koje toliko ljudi ima u dvorištima. Rizik nose i slučajno ostavljene kante i burad s vodom, oluci u kojima se ona skuplja, pa i septičke jame. Zato se građani pozivaju da što pre uklone ovakve "oaze" za opasne insekte.

Važno je da se što pre postave zaštitne mrežice na prozorima (kako da popravite oštećenja na komarniku, pročitajte ovde).

Komarnici se mogu postaviti ne samo na prozore, kako je kod nas uobičajeno, već i na otvore terasa, lođa i verandi. Pogledajte ovo rešenje za klizni komarnik!

Treba koristiti repelente, izbegavati područja na kojima primetite veći broj komaraca. Od prirodnih sredstava, savetuje se korišćenje biljaka sa jakim mirisom. 

Biljke koje odbijaju komarce

Lavanda je veoma popularna, pa je možete zasaditi u bašti kao i na terasi, a od nje se lako pravi i tečnost koja rasteruje komarce. Za "prvu pomoć", protiv ujeda, uberite cvet lavande i istrljajte njime otkrivene delove kože. Za odbranu od komaraca se savetuje i da posadite matičnjak, tamjaniku, nanu, žalfiju i ruzmarin.

Najjača aktivnost ovih insekata je u vremenu od 19 do 24h, pa tada posebno obratite pažnju na navedene opasnosti.

zastita od komaraca
Shutterstock  

Ako ste bili izloženi ujedu komaraca, pratite pojavu eventualnih simptoma. Oni se javljuju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. "Oko 20% inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka.

Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja ", navodi Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd.

Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca. Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica. Zato je izuzetno važno da ne dodirujte ni uginule ptice ako na njih naiđete.

Izvor. Lepa&Srećna