Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA SPREČITE SMRDIBUBE DA ULAZE U KUĆU: efikasna zamka za insekte

Smrdibube treba držati daleko od doma!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi smo svedoci prave najezde smrdibuba koja traje već neko vreme. Ove godine uslovi su bili pogodni za brojnost ovih insekata, a naše domove su okupirale zato što im je potrebno sklonište od predstojeće zime. Stručnjaci kažu da ćemo morati da ih trpimo do prvog mraza, piše National Geographic.

Postoji oko 5.000 vrsti smrdibuba, insekata u obliku štita koji pripadaju porodici Pentatomidae. Jedna od najzloglasnijih iz ove porodice je braon smrdibuba (Halyomorpha halys). Njujorker je opisao ove insekte kao "najštetnije, najdosadnije i verovatno najružnije" od svih smrdibuba. A evo šta bi trebalo da znate o njima.

Tvor, ili stare čarape su samo neke od stvari koje se porede sa smradom braon smrdibube. Dva glavna jedinjenja odgovorna za smrdljivi trag ovog insekta su trans-2-octenal i trans-2-decenal. 

Ova jedinjenja u spreju insekta možda imaju još neku svrhu osim odbrane od predatora. Prema studiji iz 2016. godine, ova jedinjenja "sprečavaju rast bakterija", a rezultati studije sugerišu "da su jedinjenja braon smrdibube stvarno antibakterijski agensi i da multifunkcionalno služe ovim insektima".

Braon smrdibube se hrane sa preko 100 vrsta useva. Da bi se hranile, bube probijaju površinu biljaka i piju tečnost iz njih. Ovo u plodovima poput jabuka izaziva trulež. Farmeri u istočnom delu Sjedinjenih Država su 2010. godine procenili da su braon smrdibube uništile jabuke u vrednosti od 37 miliona dolara.

Pre zime smrdibube traže toplo i suvo mesto kako bi ušli u stanje tipa hibernacije koje traje do proleća. Ovi insekti će na otvorenom prezimiti u mrtvim stablima, ali često kroz otvorene prozore i vrata nalaze put u domove ljudi.

Jednom kada smrdibuba pronađe svoj dom, izbaciće feromon koji privlači druge insekte u isti prostor.

U domovima su smrdibube letargične, zahvaljujući svom stanju hibernacije. Ali u divljini ovi insekti su dobri letači. Istraživanje je pokazalo da smrdibube mogu preći oko dva kilometra u roku od 24 sata.

Braon smrdibube ne bodu i ne grizu. Njihov glavni odbrambeni mehanizam je njihov smrdljivi sprej. Ali neki ljudi mogu imati alergijske reakcije, uključujući rinitis, konjunktivitis ili dermantitis od prskanja.

Ovi insekti nisu otrovni, tako da ne mogu da ozbiljno naude kućnih ljubimcima, ali hemikalije koje ispuštaju mogu izazvati povraćanje ili balavljenje pasa i mačaka. 

Kad čujete neobično zujanje i primetite bubu koja puzi po vašem zid,  pa je ubijete i osetite prilično neprijatan miris, znate šta ste uradili - ubili ste smrdibubu.

Ako ste se do tada pitali kako su ovi insekti dobili naziv, eto odgovora. Međutim, do sada su gotovo svi imali prilike da se upoznaju sa ovim bezopasnim insektima, a jedino pitanje koje je ostalo neotkriveno jeste postoji li način da ih se rešimo?

Najsigurnije je da na sve prozore i vrata postavite zaštitnu mrežicu, ali imajte u vidu da one mogu da se provuku i kroz rupe širine nekoliko milimetara. Osim toga, uvlače se i u odeću, kosu, torbe, pa ih lako i neopaženo možete uneti u kuću.

Mnogi imaju svoje recepte kako da se obračunaju sa smrdibubama, a za ovu kažu da je najbolja.

Potrebno vam je:

  • flaša od 2 litra
  • žilet
  • LED lampa
  • crna izolir traka
  • krep traka
  • uski, dugački predmet, poput olovke

Flašu presecite sledeći gornju liniju papira s nazivom pića, na dno stavite upaljenu lampu i poklopite naopako odsečenim gornjim delom flaše.

Pre toga oblepite dno crnom trakom. Uzduž zalepite nekoliko mat traka koje će služiti kao "merdevine" smrdibubama da se lakše popnu do svoje zamke. Kada upadnu u flašu, one neće moći da se kroz uzan otvor vrate nazad.

Smrdibube treba držati daleko od doma!
Izvor: LepaiSrecna

DOMAĆE SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA

Potrebno vam je:

  • beli luk (4 kašičice)
  • voda (dve šolje)
  • flaša sa sprej zatvaračem

Smrdibube ne podnose miris belog luka, a postoji nekoliko načina na koje ovu namirnicu možete iskoristiti protiv vaših malih, braon neprijatelja.

Jedan je da iseckate luk i ostavite ga na mestima za koje sumnjate da omogućavaju smrdibubama da uđu u vaš dom. Drugi je da napravite sprej od mešavine luka i vode i poprskate kritične tačke.

Takođe možete koristiti ovaj sprej i za odeću, ali u tom slučaju pazite da ne odbijete i ljude od sebe.

Izvor: National Geographic

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije