Prostrani orman u kome su police pregledne, odeća sortirana prema bojama i modelima, po mogućnosti dimenzija jedne manje dnevne sobe, san je brojnih žena. Možda nam je to nametnula Keri Bredšo, možda modni blogovi, stranice ženskih časopisa ili prosto ljudska potreba za luksuzom, kako god jedno je sigurno - ogromnu sobu namenjenu garderobi nijedna devojka ne bi odbila.

Koliko god maštale o ovakvom čudesnom ormanu, koji bi nas poput čarolije rešio ranojutarnjih glavobolja uzrokovanih večitim nedostatkom adekvatnih odevnih kombinacija (ili bar mi tako mislimo), retko ko sebi zaista može da priušti čitavu prostoriju namenjenu garderobi i modnim dodacima.

Uglavnom spadnemo na onaj najklasičniji model ormana sa večito nedovoljnim brojem polica, srednje veličine i sa ne baš dobro pozicioniranim ogledalom, ali činjenica je da naš orman, ipak, može da izgleda poput onih filmskih. Dovoljno je uradite svega nekoliko modifikacija i prilagodite orman svojim potrebama, umesto da se zadovoljavate polovičnim rešenjima koje vam nude saloni nameštaja.

1. Organizujte odeću

Nakon izbacivanja letnje garderobe ili zimske, poređajte komade prema boji, od svetlijih nijansi ka tamnijima. Dodatno, složite odeću prema tipu, odnosno deblje džempere i dukseve grupišite zajedno. Ormar će biti pregledniji i vi ćete lakše pronaći željene komade, čime ćete zasigurno ubrzati i kombinovanje garderobe ujutru.

2. Na vešalicama držite samo sezonsku odeću

Zaista je nepotrebno da u zimskom periodu, svoje letnje haljine držite na vešalicama, to vam samo zauzima mesto u ormanu. Sezonsku odeću koja vam ne treba, odložite u kutiije ili fioke, na vešalicama ostavite ono što zaista koristite.

3. Birajte stilski uklopljene vešalice

Kako bi vaš orman izgledao uredno i čisto, otkrivamo vam jedan mali ali vrlo funkcionalan detalj: ujednačene vešalice pola su posla. Ukoliko želite dodatan efekat glamura, uložite u set stilizovanih vešalica koje će običan orman pretvoriti u pravi mali budoar.

PageBreak

4. Izložite cipele

Ako ste jedna od onih devojka koja je slaba na cipele, nema ništa loše u tome da svoju kolekciju držite na oku i s vremena na vreme joj se divite. Držite ih u blizini garderobe na zasebnim stalcima, jer ćete tako lakše odabrati odevnu kombinaciju u žurbi.

5. Dobro osvetljenje je bitno

Kao i u ostatku vašeg doma, dobro osvetljenje je esencijalno za kreiranje ugodne atmosfere. Birate li komade koje ćete obući za posao veče pre, u slučaju da su izvori svetlosti loše raspoređeni, verujemo da ćete na kraju odustati i ovu obavezu odložiti za sutra ujutro. Zato se pobrinite da vaš orman bude dobro osvetljen, bilo podnom, bilo zidnom svetiljkom.

6. Dekorišite

Gde god možete ubacite vazu sa cvećem. Provereno, ova dekoracija instant osvežava i ulepšava prostor, a ukrasite li cvećem kutak oko ormana, pretvorićete ga u pravi mali ženski raj.

7. Ne štedite na ogledalu

Krucijalna stvar u svakom ormanu, odnosno uz njega, jeste veliko ogledalo. Što veće to bolje. Ne samo da je trendi dekoracija, naročito ukoliko nabavite jedno od onih sa efektnim okvirom, već i vizuelno povećava prostoriju.

8. Dodajte posebne stalke

Bilo da je reč o modnim detaljima poput ogrlica, narukvica, prstenja, šešira ili vaših omiljenih klasičnih majica, dodajte svom ormanu stalak namenjen isključivo često upotrebljavanim komadima.

Izvor: Stil/Fashion.hr