Pripremite se na vreme i zaštitite od sunca. Ako niste sigurni za šta da se odlučite, ovo su najvažniji saveti o vrstama, montiranju, održavanju, materijalima i cenama ovih zaštitnika od sunca, tendi.
Sunce vam sve jače i jače greje kuće i stanove, a vi ne znate kako biste zaštitili svoj dom od vrućine koja će se iz dana u dan povećavati? Praktično i lepo rešenje su tende. Pružaju senku, štite od sunca ili kiše, a s obzirom na sve prednosti koje imaju, nisu tako strašno skupe.

1. Tende su najbolji proizvod za zaštitu od sunca jer su otpornije na vremenske prilike od drugih proizvoda slične namene. Uz zasenjivanje ipak propuštaju dovoljno svetla i omogućuju prozračnost prostora koji želimo zaštitimo, a ujedno i štite od laganih padavina.

2. Postoje fiksne i pokretne tende, a pokretnih postoji više vrsta: rolo, konzolna, samostojeća, atika, pergola

3. Pokretne tende su odličan izbor za mesta gde je potrebno samo povremeno zaštititi prostor od sunca i kiše pa su idealne za lođe, balkone, terase, vrtove privatnih objekata, kao i terase hotela, restorana, kafića ili barova.

4. Treba izbegavati postavljanje tendi na mesta koja su izložena izuzetno jakom vetru ili na građevine kod kojih je upitna čvrstoća podloge da ne bi došlo do oštećenja zida ili tende.

5. Jedini ozbiljan “protivnik” tendama je jak vetar (i, naravno, težak i mokar sneg) pa tende treba zatvarati na jakom vetru.

6. Tende se mogu montirati bočno na zid, na plafon u gornji balkon, na neku samostojeću konstrukciju, a sama montaža nije komplikovana, iako bi taj posao trebalo prepustiti stručnjaku, jer nije baš pametno izgubiti garanciju zbog uštede od par hiljada dinara.

7. Platno na kvalitetnim tendama treba biti PVC (300 gr.) ili poliakril (300 gr.), impregnisano i s UV zaštitom kako bi pružalo kvalitetnu zaštitu a da ne izbledi nakon godinu-dve ili da se ne raspara na prvom vetru.

8. Kad je reč o platnu, izbor je gotovo neograničen u uzorcima i bojama, a moguć je i otisak teksta ili loga na tendu.

9. Kako je lice tende uglavnom od poliakrila, impregnirano, s UV zaštitom, nema nikakve smetnje da tenda bude izložena jakom celodnevnom suncu jer je upravo to njena funkcija.

10. Platno na tendi mora uvek biti napeto! Ako duva jak vetar, mogli bi da puknu ili platno ili konstrukcija.

11. U veličini tendi postoje neka ograničenja, ali ona su vezana za vrstu tende, njen položaj, podlogu, namenu i sl. Ali treba reći da tende bilo koje vrste ne bi trebalo da prelaze širinu po zidu veću od 12-15 metara.

12. Izbačaj "u polje" može biti od 1,5 pa sve do 7 ili 8 metara kod nekih modela.

13. Konstrukcije tendi se uglavnom prave od aluminija ili nekih legura aluminija, a kao spojni elementi koriste se vijci od nerđajućeg čelika, a sve to da bi se mogućnost korozije svela na najmanju moguću meru.

14. Izvlačenje i sklapanje tende može biti ručno ili automatizovano, pomoću motora s daljinskim na koji se mogu priključiti razni senzori (npr. na vetar, kišu, svetlost…).

15. Napetost platna na tendi omogućuju nam opruge koje su za kućište vezane sajlom, lancem, platnenom gurtnom, a neke tende (npr. pergole) imaju prenos preko zupčastog kaiša.

16. Tendu je vrlo jednostavno održavati, zapravo nema održavanja, ne treba ništa podmazivati, konstrukcija se može oprati vodom, a samo platno u pravilu bi trebalo promeniti svakih od 5 do 7 godina.

17. Ako se već odlučite za čišćenje platna, to svakako treba napraviti samo vodom, laganim sredstvom za čišćenje te mekanom četkom, a nikako mini-washem jer time skidamo impregnaciju s platna pa bi tenda mogla početi da propušta vodu.

18. Cene tendi su različite. One variraju od nekoliko hiljada dinara za tende nižeg kvaliteta, preko par desetina hiljada za one kvalitetnije, u zavisnosti od dimenzija i modela.

19. Treba upozoriti da neke tende koje se prodaju po vrlo niskim cenama u šoping centrima možda neće zadovoljiti standarde kvaliteta, a neke nemaju ni garanciju, servis ili dostupne rezervne delove.

20. Vodite računa i o tome od čega je konstrukcija tende i pokrov. Poliester od 200 grama ili tekstilen su dvostruko slabiji materijali od onih koje bi trebalo montirati.

Vrste tendi

1. Konzolne tende

Najčešći oblik tende s vrlo širokim spektrom primene. Koristi se u domaćinstvu i ugostiteljstvu, ali i na brodovima. Konzolne tende su sklopive, a mehanizmi zatvaranja i otvaranja raznoliki.

2. Tende za zimski vrt

Ovaj model tendi je namenjen, kao što samo ime kaže, uglavnom za zimske vrtove, ali je odlično rešenje za sve krovne, staklene otvore, prekrivanje solarnih ćelija i sl.

3. Pergola tende

Pergola tende čini konstrukcija oslonjena na vertikalne stubove presvučena vodonepropusnim platnom. Pergole mogu biti drvene ili aluminijske. Pergola tende se sastoje od aluminijskih profila koji mogu biti obloženi i drvenim profilima. Platno se sastoji od tri dela.

4. Samostojeće tende

Popularno se zovu “tende na dve vode”, a namijenjene su za natkrivanje većih površina. Sastoje se od središnje, čelične nosive konstrukcije, često plastificirane, na kojoj su s obje strane ugrađene tende (konzolne, kupolaste ili atike). Tende se sastoje od para zglobnih tendi koje su pričvršćene na nosivu gredu i razvlače se jedna nasuprot drugoj.

5. Atika

Tenda koja služi za trajnije i potpunije zatvaranje terasa i balkona te se njima čak mogu dobiti i zatvoreni prostori za zimsko korićtenje. Konstrukcija tende je izvedena vodilicama i prednjim stubovima, što omogućuje prekrivanje većih površina uz znatno veću otpornost na vetar. Tendu je moguće zatvoriti po bočnim stranama PVC paravanima pa je upotrebljiva i tokom hladnijeg vremena.

6. Balkonske tende

Balkonske tende su jednostavno i relativno jeftino rešenje za zaštitu od sunca, kako lođa i balkona, tako i većih vertikalnih staklenih površina u restoranima, dvoranama i sl. Jednostavna konstrukcija tende idealna je za zaštitu balkona, manjih otvora i izloga od sunca gde nije potreban veći izbačaj tende. Balkonske tende odlikuje jedostavna konstrukcija i povoljna cjena, pa spadaju u najprodavanije.

Izvor: Jutarnji