Mnogi koriste moderan i užurban način života kao opravdanje kada je reč o izbegavanju kućnih poslova. Kad ste poslednji put oprali odeću "na ruke"? Ili prokuvali u loncu? Šta ako vam kažemo da obavljanje nekih kućnih poslova može da vam osigura zdraviji i duži život?

Možda nećete uživati u tome, ali kućne poslove ne bi trebalo da izbegavate, tvrde stručnjaci. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Bafalu pokazalo je da obavljanje kućnih poslova može produžiti život.

Studija je obuhvatila 6.000 učesnika starosti između 63 i 99 godina. Pokazalo se da obavljanje kućnih poslova i te kako ima uticaja na zdravlje, odnosno, ne zanemaruje se kao deo "treninga".

Osobe koje tokom dana pola sata provedu sređujući – znači obavljaju lagane fizičke poslove, imaju za 12 odsto manji rizik od prerane smrti, dok oni koji tih pola sata provedu u intenzivnijem vežbanju, smanjuju rizik od prerane smrti i do 39 posto.

Vođa istraživanja Majkl Lamont zaključio je da je bolje raditi išta nego ništa, bilo da je i reč o pospremanju doma ili laganijim fizičkim naporima.

Stoga, ako ste lenji za odlazak na trčanje ili u teretanu, operite sudove ili odeću kako biste sebi povećali šanse za duži život.

Izvor: Dnevno