Čišćenjekuhinje zna biti zamoran i težak zadatak koji oduzima mnogo vremena. No, postoje brojni načini da taj zadatak olakšate i stvorite efikasne radne navike koje će vam olakšati život. Donosimo nekoliko saveta za brže i efikasnije čišćenje kuhinje.

1. Nekoliko uopštenih saveta

Pre nego što se bacimo na specifičnosti, nekoliko uopšenih saveta kojih biste trebali da se držite:

• Odredite mesto za sve; brže ćete doći do potrebnih sredstava za čišćenje ako imaju tačno određeno mesto – rezervišite posebnu fioku ili ormarić za sredstva za čišćenje.

• Ne mešajte amonijak i izbeljivač jer to stvara toksične pare!

• Odredite mesta u kuhinji koja se najbrže prljaju i odvojte nekoliko minuta svakog dana da očistite i uredite ta mesta.

• Neka sudopera na kraju svakog dana bude čista i prazna; pokrenite mašinu za pranje posuđa pre spavanja i ispraznite je sledećeg jutra.

PROČITAJTE JOŠ: STALNO VAM JE NERED U KUĆI: 10 super saveta uz koje ćete srediti dom TIP-TOP

2. Shvatite važnost prevencije

Uklanjajte mrlje čim nastanu da vam se ne bi nakupilo previše posla u jednom danu, procenite koji kuhinjski pribor ne koristite i uklonite ih kako biste imali više mesta za rad u kuhinji. Perite posuđe u hodu; ispunite jednu polovinu sudopere toplom vodom sa penom i stavljajte pribor i posuđe nakon što završite s njihovim korišćenjem; ostaci hrane se neće skoriti i pranje će biti gotovo za svega nekoliko minuta.

3. Stvorite rutinu

Podelite zadatke na svakodnevne, one koje morate uraditi na nedeljnom nivou i one koje će biti dovoljno praktikovati svega nekoliko puta godišnje. U prvu kategoriju („zadaci na svakodnevnom nivou“) uključite prebrisivanje radnih površina, stola, vrha šporeta, usisivanje poda i površno čišćenje sudopere nakon pranja suđa. Za sve ove zadatke zajedno ne treba vam više od petnaestak minuta.

Druga kategorija (nedeljni zadaci) sastoji se od brisanja poda, kuhinjskih ormarića i dodataka, svih tacni i unutrašnjosti kante za smeće.

U treću kategoriju – oni poslovi koje je dovoljno uraditi jednom na svakih par meseci – obuhvata pražnjenje i čišćenje frižidera, rerne, unutrašnjosti kuhinjskih ormarića i kuhinjskog odvoda.

4. Hitne intervencije

Neke probleme najbolje je rešiti odmah nakon nastanka! – Imate problema sa ostacima zagorele hrane u tiganju ili tepsiji, dodajte nešto deterdženta za posuđe i malo vode; zagrejte do tačke ključanja, zatim pustite da se novonastala tečnost ohladi u tiganju. Nakon hlađenja, zagorele ostatke ćete lakše ukloniti.

U slučaju da vam se hrana prospe u rerni, stavite prstohvat soli na taj nered; smanjiće dim i olakšati čišćenje nakon što se mrlja ohladi. Možete dodati i nešto cimeta da spreči neprijatne mirise.

5. Koristite prirodna sredstva za čišćenje

Efikasna su, jeftina i ne štete čovekovom zdravlju. Soda bikarbona verovatno je najbolje nenagrizajuće sredstvo za čišćenje koje možete imati u kući. Uklanja neprijatne mirise i možete je koristiti za čišćenje praktično svih površina u kuhinji. Sirće je takođe korisno – samo ga pomešajte s vodom i dobićete sredstvo za čišćenje mrlja od vode, podova, radnih površina, sudopera – ne brinite zbog njegovog mirisa jer on nestaje čim se osuši!

Od ostalih prirodnih sredstava za čišćenje, skrećemo vam pažnju na vodonikov peroksid (stavite tri kašičice peroksida zajedno s deterdžentom u mašinu za sudove i vaše posuđe će biti blistavo i dezinfikovano!)kao i eterična ulja koja vam, u kombinaciji s vodom, mogu poslužiti za uništavanje bakterija i buđi te za pranje prozora i podova.

PROČITAJTE JOŠ: KONMARI metod za uredan dom: Japanka Mari Kondo kaže da kuhinju treba srediti samo JEDNOM

6. Čišćenje mikrotalasne

Pomešajte dve kašičice limunovog soka ili sirćeta sa dve šoljice vode u činiji pogodnoj za korišćenje u mikrotalasnoj; upalite je na dva-tri minuta (podesite na HIGH iliti najvišu vrednost). Pažljivo sklonite posudu i prebrišite mikrotalasnu ubrusima.

7. Čišćenje odvoda

Ulijte u odvod pola šoljice sode bikarbone, zatim dodajte pola šoljice sirćeta i pokrijte odvod. Pustite da se smesa peni nekoliko minuta, a zatim isperite s osam šoljica ključale vode; ne koristite ovu metodu neposredno nakon upotrebe komercijalnih sredstava za čišćenje.

8. Kriška limuna

Stavljanje kriške limuna u kantu za smeće dobar je način da se rešite neprijatnih mirisa.

Izvor: Praktičan život