„Vrlo često kupujemo stvari da bismo sebi dali privid nekog oblika životnog stila. Poistovećujemo se sa stvarima. Ako imamo te i te knjige, onda smo takvi i takvi. Reklame nam govore da, ako imamo to i to, bićemo srećni, uspešni i voljeni. Nažalost, nećemo. Mi nismo naše stvari. Mi smo ono što jesmo i nijedna stvar koju posedujemo ne može reći nešto drugo o nama“, naglašava profesionalna organizatorka Kristina Zvonar Brkić.

1. Šta je uzrok nereda?

Uzrok nereda u našim domovim uglavnom nisu mala kvadratura, manjak vremena za spremanje ili loša organizacija, nego, uglavnom, gomilanje stvari. Mnogi su svesni te činjenice dok gledaju kuhinjski sto zatrpan svime što nema veze sa ručavanjem ili orman s kojeg vire kartonske kutije pune davno zaboravljene odeće.

Prilikom čišćenja sami sebe obmanjujemo da se rešenje nalazi u dobroj organizaciji pa kupujemo sve veće kutije ili tražimo efikasnije trikove za skladištenje. Međutim, prebacivanje stvari sa jednog mesta na drugo samo je privremeno rešenje i pitanje je vremena kad će problem nereda ponovo iskrsnuti.

PROČITAJTE JOŠ: NAJPOPULARNIJI STO NA INSTAGRAMU: fantastičan sto se pretvara u policu za 2 sekunde (IDEALAN NAMEŠTAJ ZA MALI STAN + VIDEO)

2. Održavanje privida

Zašto nam je tako teško da se odvojimo od stvari koje posedujemo upitali smo profesionalnu organizatorku Kristinu Zvonar Brkić. „Vrlo često kupujemo stvari da bismo sebi dali privid nekog oblika životnog stila. Poistovećujemo se sa stvarima. Ako imamo te i te knjige, onda smo takvi i takvi.

Reklame nam govore da, ako imamo to i to, bićemo srećni, uspešni i voljeni. Nažalost, nećemo. Mi nismo naše stvari. Mi smo ono što jesmo i nijedna stvar koju posedujemo ne može da kaže nešto drugo o nama“, naglašava organizatorka i autorka priručnika za samoorganizaciju "Vreme i Vi 'na ti'".

3. Odluka o pospremanju mora da bude vaša

Sa stotinama sati organizacije iza sebe i učešća u raščišćavanje tuđih domova, Kristina Zvonar Brkić će vam pomoći da ne upadnete u najčešće zamke spremanja, nego da raščišćavanje doma od stvari kojima dajete sentimentalnu ili statusnu vrednost bude što bezbolnije, ali istovremeno i vrlo efikasno.

Prvi Kristinin postulat generalke jeste da odluka o pospremanju mora da bude isključivo vaša jer, naravno, nećete biti efikasni ako vas neko drugi na to prisiljava. „Sami morate uvideti koju će vam korist spremanje kuće doneti. A dobićete mnogo“, ističe Brkić, „jer steći ćete dom u kojem se osećate prijatno, umesto da vas podseća na nedovršene poslove. Stvorićete svoje utočište - mesto za kvalitetno druženje sa porodicom i mesto za opuštanje.“

Ono u čemu se metoda naše sagovornice najviše razlikuje od metode svetski poznate organizatorke Mari Kondo, koja zagovara brzinsko spremanje po kategorijama, jeste to da generalno spremanje treba obavljati polako, korak po korak.

Kliknite OVDE da pročitate još stručnih saveta kako da sredite dom!

PageBreak

4. Samo jedan orman ili policu

„Ako je osoba dugo akumulirala nered, ne možemo očekivati da će ga brzo srediti. Možemo to uporediti sa principom mršavljenja“, objašnjava Kristina. Kao što će se teško odlučiti za dijetu, jednako izazovno i naporno zvuči predati se generalnom spremanju. Tu nameru, zato, najčešće odlažemo mesecima, pa i godinama, jer nam se čini da je pred nama vrlo velik posao i kako ga nikad nećemo uspeti da ga završimo.

Da biste od šume (nereda) videli drvo, problem kojem ćete se posvetiti, Brkić predlaže da se odlučite za spremanje jedne prostorije ili još manji izazov – jednog ormana. Time ćete izbeći jednu od početničkih, kontraproduktivnih grešaka – prevelik zalogaj koji će vam oduzeti previše vremena pa ćete vrlo brzo, iscrpljeni i demotivisani, odustati.

Umesto toga, odredite da u jednom danu spremite orman ili samo jednu policu koja vam dugo smeta Kad u tome uspete, napredak će vam biti motivacija da nastavite dalje. Dakle, spremanje po prostorijama ćete, da biste sebi olakšali, dodatno rascepkati po kategorijama. Te kategorije, u zavisnosti od prostorije, na primer, mogu da budu: knjige, časopisi i CD-i; torbe i obuća; odeća; kozmetika; fascikle i papiri; posuđe...

5. Centar doma

Počnite od kuhinje, savetuje organizatorka, jer to je prostorija koju najčešće koriste svi članovi domaćinstva i u kojoj se vrlo brzo napravi nered. „Kuhinja je centar vašeg doma i zato treba da bude čista i minimalistička, a upravo tu vrlo često gomilamo najviše stvari, npr. različite kuvare, verujući da ćemo jednom imati vremena da spremamo fantastične obroke. Budite realni, kad ste neku od tih kuvarica stvarno otvorili? Na kuhinjskim policama čuvamo i brojne činije, tanjire i lonce koje nikad nismo upotrebili. Zapitajte se zašto sve to čuvate!“

Kupatila su, takođe, idealno mesto za početničko brušenje veština organizovanja, jer su često pretrpane golemom količinom sitnica od kojih većinu upotrebimo vrlo retko, a možda i nikad. Da biste u najprometnijoj prostoriji u domu, a usto i najmanjoj, iskazali maksimalnu sposobnost da sve ono što vam treba smestite nadohvat ruke, a izbegnete nered, glavno pravilo organizatorke je da u kupaonici odlažete samo ono što redovno upotrebljavate.

Ako, na primer, kupujete rezervnu količinu proizvoda za njegu, higijenu i čišćenje, spakujte ih u orman u blizini. A da biste održavali minimalizam u kupatilu, usvojite dva Kristinina zlatna pravila: „Ne kupujte nijedan novi preparat dok ne potrošite onaj koji već imate. Svakih nekoliko meseci odvojite pola sata da biste pregledali što imate i odbacite ono čemu je istekao rok trajanja“, savjetuje Kristina.

6. Sentimentalni predmeti

Raščišćavanje ostalih prostorija u domu, u zavisnosti od toga koliko ste vezani za svoje stvari, može da bude emotivno zahtevnije. „Osobe se energetski i emotivno vežu uz stvari koje poseduju, nezavisno o toga vežu li ih uz njih lepe ili loše uspomene. Zato, sentimentalne predmete iz prošlih vremena može da bude teško da pustite.

To su često predmeti članova porodice kojih više nema, a koji su želeli da imamo neke predmete kao uspomenu na njih. Zatim, to su stvari koje su nam u lepoj nameri darovali članovi porodice ili prijatelji, a koje su nam postale teret koji zahteva čišćenje i brisanje prašine“, govori Kristina i iz iskustva sa svojim klijentima.

Kliknite OVDE da pročitate još stručnih saveta kako da sredite dom!

PageBreak

7. Pozitivna energija ili stara negativna?

Dopuštajući da se nered gomila, samo pozivate više nereda i stresa u svoj prostor. Trebate da se zapitate kakvom energijom želite da se okružite. „Želite li da u vašem domu cirkulira dobra, pozitivna energija ili se želite osećati loše okruženi starom, negativnom energijom? Nijedan od gore navedenih scenarija ne sme biti razlog za čuvanje. Ne biste trebali biti okruženi stvarima koje je volela vaša teta, baka ili ujna“, savetuje organizatorka.

Određene stvari nose gotovo fizičku težinu. Možda ćete primetiti da se osećate lakše, kao da vam je pao kamen sa srca kad iz doma uklonite određene predmete. No, pitanje vredno milion dolara i jedna od najvažnijih veština dobrog organizatora je: kako proceniti šta da bacite, a što da zadržite?

8. Kriterijum koji pokazuje da nečega obavezno treba da se rešite

Kad nešto ne želimo da bacimo, vrlo često izgovor nam je da će nam možda jednog dana trebati. Istina, moguće je da će vam nešto nekad trebati, ali gledajući previše nadobudno u budućnost, činite osnovnu grešku. Radije se prilikom pospremanja fokusirajte na sadašnjost, a to se posebno odnosi na čišćenje garderobnog ormana.

Misao vodilja trebala bi da bude: 'Mogu li sada da 'stanem' u te farmerke, tu suknju, taj sako...?'“ Kako biste dodatno ovladali veštinom organizacije, Brkić savetuje da se u trenucima nedoumice upitate i sledeće: „Budi li taj predmet u meni radost, da li me podseća na nešto lepo?“ Ako je odgovor potvrdan, zadržite ga. No ako vas taj predmet asocira na nešto loše, kad u vama budi negativne emocije i ako se ne sećate kad ste ga zadnji put upotrebili, onda ga trebate da ga maknete iz svog doma.

PROČITAJTE JOŠ: FANTASTIČNE IDEJE ZA UREĐENJE STANA: 3 glavna trenda u 2018. godini pomeraju granice i pretvaraju VAS u dizajnera enterijera (FOTO)

9. Zahvalite i otpustite

Stvari koje čuvate isključivo iz sentimentalnih razloga možete da fotografišete i kao uspomenu da čuvate u digitalnom obliku, što će da zauzme samo nekoliko megabajta na vašem računaru. A kad vam je posebno teško da se rešite nečega, organizatorka predlaže da zahvalite tom predmetu što je bio deo vašeg doma/života i da, prema potrebi, zahvalite osobi koja vam ga je darovala. Zatim ga stavite u vreću za smeće ili u kutiju za donacije i nastavite dalje.

Takvo odlučivanje može biti izrazito emocionalno, posebno ako ste vezani za sve svoje stvari. No, to je normalno, stoga budite blagi i strpljivi sami sa sobom. Važno je da ne zaboravite zašto ste se odlučili na raščišćavanje – kako biste sebi i ukućanima stvorili prijatno okruženje i funkcionalan prostor  ne treba da gubite vreme na loše raspoloženje.

Raščišćavanjem starog, stvarate mesto za novu energiju i stvari koje ćete koristiti sa osmehom. No nemojte odmah da pohrlite u tržni centar da biste ispunili nastale praznine. „U spremanju kuće se ne radi o tome da treba imati malo, nego da ste zadovoljni onim što imate i da ne želite više. Radi se o tome da posedujete prave stvari iz pravog razloga - da volite svoje stvari, da u vama bude lepe i tople emocije, a ne da budu podsetnik na frustraciju, nelagodu, krivnju ili kakav ružan događaj“, kaže Brkić.

10. Manje čišćenja

U prostoru koji je lišen nepotrebnih stvari i nereda vaše misli će postati jasnije, bolje ćete funkcionisati, bićete produktivniji i kreativniji. Takav prostor donosi i druge, praktičnije prednosti. „Što manje stvari imate, manje ćete pospremati i čistiti. To znači da ćete imati više vremena da radite ono što volite i provodite vreme sa ljudima koje volite. Imaćete i više novca jer više nećete kupovati razna pomagala za organizovanje, ali i više mira zato što funkcionisanje u urednom domu daje prekrasan osećaj unutrašnjeg mira.“

Uživajte, jer ste stvorili dom koji je jednostavan, čist, ugodan i prozračan. Međutim, samo oslobađanje od nereda nije krajnji cilj. To je putovanje, promena načina života i navika koje vredi održavati. Stoga, pri svakoj budućoj kupovini dobro razmislite da li vam treba ono što ste poželeli - hoće li kupovina doneti nešto pozitivno u vaš dom i život? Ako je vaš odgovor potvrdan, počastite se!

Tekst: Magda Dežđek

Izvor: Sensa.hr